یکی از چالش های بزرگی که بیماران بعد از عصب کشی دندان دارند، مصرف دخانیات است. در این مورد بحث های متعددی وجود دارد که آیا سیگار کشیدن بعد از عصب کشی دندان باعث آسیب رسیدن به دندان ها می شود یا خیر؟ معمولا افراد سیگاری که به طور دائم سیگار می کشند، با قطع مصرف یکباره به مشکل می خورند. بعد از عصب کشی دندان نیز فرد با حساسیت های زیادی در دندان مواجه می شود که همین امر باعث منع کشیدن سیگار در این مدت خواهد شد. علت اصلی این امر نیز سموم مختلفی است که در دود سیگار وجود دارد.
سیگار کشیدن بعد از عصب کشی دندان
یکی از موضوعاتی که در مورد سیگار کشیدن بعد از عصب کشی دندان وجود دارد، به تاخیر افتادن بهبودی دندان است که کاملا مرتبط با دود سیگار می باشد. استعمال دخانیات امکان بروز عوارض شدید برای دندان را افزایش می دهد. از جمله عوارضی که با مصرف سیگار برای دندان به وجود می آید، می توانیم به بالا رفتن خطر عفونت در قسمت جراحی شده اشاره کنیم. علاوه بر این، امکان تشدید التهاب و درد نیز بالا می رود. این عامل باعث تحریک سیستم ایمنی بدن می شود که بعد از عصب کشی دندان، باعث به خطر افتادن سلامت دهان و دندان خواهد شد.
یکی دیگر از عوارض کشیدن سیگار بعد از عصب کشی دندان، خشک شدن دهان است که در نتیجه ی آن، کاهش جریان خون در قسمت های جراحی شده را در پی دارد. با توجه به این موارد، بهترین کار برای حفظ سلامت دندان، عدم مصرف سیگار تا زمان بهبودی دندان است.
چرا نباید بعد از عصب کشی سیگار بکشیم؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در دود سیگار، ترکیبات مصر و سمی ای وجود دارد که استنشاق آن ها تاثیرات بدی را محیط دهان و دندان می گذارد. در شرایطی که تازه عصب کشی دندان نیز انجام داده اید، دندان های شما حساسیت بیشتری پیدا می کنند و به شدت تحت تاثیر دود سیگار قرار می گیرند. با کشیدن سیگار، محیط را برای رشد و تکثیر عفونت های ثانویه دهانی فراهم می کنید که همین امر باعث تاخیر در بهبودی دندان های عصب کشی شده می شود.
بعد از عصب کشی دندان در موضع تحت جراحی، لخته های خونی ایجاد می شود که این لخته ها در التیام لثه و پایانه های عصبی بیمار کمک می کند. با سیگار کشیدن، این لخته های خونی در معرض تماس مستقیم با دود و ترکیبات سمی سیگار قرار می گیرند که باعث زایل شدن آن می شود. در چنین شرایطی، حفره دندان با خطر خشک شدن مواجه می شود که دردی شدید تر و مداوم تر از درمان ریشه دندان دارد.
تا چند ساعت بعد از عصب کشی نباید سیگار کشید؟
معمولا پزشکان توصیه ای که پزشکان در چنین مواردی دارند، 72 ساعت بعد از عصب کشی است. این زمان برای بهبودی کامل ریشه دندان و التیام آن کافی است.
افرادی که به کشیدن سیگار عادت دارند، همواره در معرض عوارض مختلفی قرار دارند که اصلی ترین آن ها، سلامت دندان می باشد. 72 ساعت یعنی 3 شبانه روز و این مدت می تواند یک چالش مهم برای عادت کردن به عدم مصرف سیگار باشد. اگر در مدت 3 روزه ای که برای بهبود دندان بعد از عصب کشی سیگار نکشیدید، یعنی ترک سیگار نیز برای شما کار سختی نخواهد بود.
گاهی اوقات فرد سیگاری تحت هیچ شرایطی نمی تواند سیگار را ترک کند و حتی این مدت 72 ساعت نیز برای او غیر ممکن خواهد شد. در چنین شرایطی مراجعه به متخصص دندانپزشکی و پزشک معالج ضروری است. معمولا پزشکان برای افرادی که این مشکل را دارند، راه حل هایی را توصیه می کنند که رایج ترین آن ها، استفاده از گاز استریل بر روی دندان برای جلوگیری از لخته های روی آن است. اما به طور کلی نکشیدن سیگار تا مدت حداقل 72 ساعت برای بهبود کامل دندان و حفره ی آن ضروری است.
آیا اگر سیگار بکشیم دچار خشکی حفره دهان می شویم؟
سیگار کشیدن در همه ی افراد باعث بروز مشکلات مختلفی می شود و فرد سیگاری همواره در معرض خطرات ناشی از بیماری های ثانویه دهان و دندان قرار دارد. با این حال، تصور کنید که فردی عصب کشی دندان انجام داده است و بسیار حساس تر شده است. بدیهی است که دود سیگار محل جراحت دندان را تحت تاثیر قرار می دهد که کمترین عارضه آن، تاخیر در بهبودی است.
خشک شدن حفره دندان یکی از اصلی ترین عوارض کشیدن سیگار بعد از عصب کشی است که مشکلات متعددی را برای فرد بیمار به وجود می آورد. برای بروز چنین عارضه ای، نمی توان گفت که قطعا حفره دهان با کشیدن سیگار خشک می شود؛ اما این کار باعث بالا رفتن احتمال آن خواهد شد. بدترین مشکلی که بعد از عصب کشی رخ می دهد، همین خشکی حفره دهان است که دلایل مختلفی می تواند آن را تشدید کند و سیگار کشیدن نیز احتمال آن را بسیار بالا تر می برد. به طور طبیعی بعد از عصب کشی دندان، حدود 4 درصد احتمال خشکی حفره دندان وجود دارد که با مصرف سیگار این احتمال به حدود 12 درصد می رسد؛ یعنی سه برابر بیشتر از حالت نرمال.
کشیدن سیگار بعد از جراحی ریشه دندان چیست؟
در مورد کشیدن سیگار بعد از جراحی ریشه دندان، حالت ایمنی وجود ندارد و تنها در صورتی خطری برای زمان بهبودی به وجود نمی آید که حداقل 72 ساعت از زمان عصب کشی دندان گذشته باشد. به طور کلی ترکیبات سمی موجود در دود سیگار، جراحت های قسمت دندان عصب کشی شده را بسیار آسیب پذیر می کند و اولویت بر نکشیدن سیگار تا مدت زمان مناسب است.