تاریخچه بروز سرطان ریشه دندان به سال 1920 باز می گردد که دلیل آن عصب کشی دندان یا درمان ریشه است. البته منشاء این افسانه و شایعه تحقیقی می باشد که توسط وستون پرایس دندانپزشک با تعدادی تست های ناقص و طراحی ضعیف انجام شد. زیرا این فرد معتقد بود که دندان از دست رفته با وجود عصب کشی دندان یا درمان ریشه، به محلی برای تجمع سموم مضر تبدیل می گردد.
این سموم بستری مناسب جهت بروز بیماری های قلبی، آرتروز و سرطان می باشند. همچنین سرطان دهانی انواع سرطان از جمله، لب، حلق، سینوس ها، کام نرم و سخت، کف دهان، گونه ها و زبان را در بر می گیرد.
سرطان ریشه دندان چیست؟
سرطان ریشه دندان یکی از شایع ترین سرطان ها در سطح جهان می باشد که در بین سایر سرطان ها رتبه 6 را به خود اختصاص داده است. همچنین دندان یکی از مهم ترین اعضای بدن بوده که علاوه بر درمان ریشه و سلامتی نقش بسزایی در افزایش زیبایی فرد دارد.
پس تشخیص به موقع سرطان دندان و آغاز دوره درمان، احتمال ابتلا به سایر بیماری های دهان و لثه را کاهش می دهد. البته این نوع سرطان دیگر بخش های دهان همچون زیر زبان، گلو، سقف دهان، لثه و لب را درگیر کرده و بیمار با واژه هایی همچون سرطان دهان و زبان، سرطان دهان و گلو و سرطان دهان و لثه مواجه می گردد.
علائم سرطان دندان
در حالت کلی نحوه تشخیص علائم سرطان ریشه دندان به این صورت است که متخصص علائم یا توده ای از سرطان دندان را بررسی می نماید. پس در صورت مشاهده علائم سرطان دندان و یا عفونت در قسمت دهان، پزشک برای تشخیص میزان متاستاز آزمایش هایی تجویز می کند. بنابراین قبل از انجام روش هایی مانند آندوسکوپی و تصویربرداری بهتر است از علائم سرطان دندان مطلع شد.
- لق شدن دندان ها
- کاهش شدید وزن
- درد یا ورم در ناحیه فک (افرادی که دارای دندان مصنوعی هستند زمانی قرار دادن آنها در دندان اذیت می شوند)
- گوش درد
- تغییر در صدا، گلودرد مزمن و گرفتگی صدا
- ایجاد درد و مشکل هنگام حرکت دادن زبان، فک، صحبت کردن، بلعیدن یا جویدن
- احساس گیر کردن چیزی در پشت گلو یا درد
- خونریزی ناگهانی دهان
- ظهور لکه های مخملی خالدار، قرمز یا سفید
- زخم یا ورم، برآمدگی یا شکل گیری توده، نواحی ساییده شده یا سفت شدن پوست روی لب ها، گونه ها، لثه ها و دیگر بخش های داخلی دهان
علائم سرطان دندان و لثه
سرطان لثه همانند سرطان ریشه دندان زیرمجموعه سرطان سر و گردن می باشد. البته دلیل وجود چنین ناهنجاری این است که سلول های لثه پایینی و بالایی بیشتر از حد نرمال تقسیم سلولی انجام می دهند.
همچنین بخوانید : لیفت لثه
همچنین روی لثه ضایع تومور مانندی ایجاد می کنند. این بیماری بر عملکرد بخش هایی از دهان همچون سقف دهان، دو سوم جلویی بافت زبان، دندان ها و لب ها تاثیر می گذارد. منبع انتشار سرطان لثه و دندان، دستگاه لنفاوی بوده و به سایر قسمت های بدن انتقال می یابد. بنابراین از علائم شایع سرطان دندان و لثه می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- کاهش شدید وزن
- نامنظم شدن دندان ها به صورت ناگهانی
- تغییر شکل فک
- تغییر و خشن شدن صدا
- احساس مسدود شدن مری و حلق
- ایجاد زخم در دهان، لب، گردن و صورت و عدم بهبود آنها بیشتر از دو هفته
- مشکل در صحبت کردن و بلع غذا
- بی حسی موضعی در گردن یا دهان
- خونریزی ناگهانی از دهان
- ایجاد خال های قرمز، سفید و لکه در نواحی مختلف از حفره دهان
- تغییر بافت قسمتی از حفره دهان، لب، زبان، لثه و پوسته پوسته شدن آنها
- ورم بخشی از لب، داخل حفره دهان، لثه، کام و ایجاد توده
درمان سرطان ریشه دندان
بیمارانی که تحت درمان سرطان ریشه دندان قرار می گیرند تا حدودی در معرض ابتلا به برخی بیماری ها هستند.
راه های درمان سرطان ریشه دندان
سرطان ریشه دندان تمام قسمت های دهان را در بر می گیرد که تشخیص به موقع آن در پروسه درمان کامل نقش بسزایی دارد. البته در صورتی که علائم سرطان دندان بیشتر از 2 هفته ادامه داشته باشد مراجعه به دندانپزشک یا متخصص دهان و دندان الزامی است.
برخی مواقع این نوع سرطان به شکل یک زخم که هیچ گونه دردی ندارد ظاهر می شود. همچنین در موارد نادر به شکل یک توده بوده که از بین نمی رود و به صورت لکه های قرمز یا سفید داخل دهان رشد می کند.
روش های درمان این نوع سرطان شامل جراحی بوده که توده های سرطانی در محل رشد برداشته می شوند. سپس درمان های شیمی درمانی یا پرتودرمانی برای حذف سلول های باقی مانده سرطانی نیز تجویز می گردند.
دلایل بروز سرطان ریشه دندان
تکثیر غیر نرمال سلول های بدن، جهش DNA و مرگ بافت سلولی از جمله عوامل اصلی بروز سرطان ریشه دندان و دهان است. البته عوامل متعدد دیگری وجود دارند که به صورت مستقیم در ایجاد سرطان دهان نقش ایفا می کنند. پس از جمله دلایل بروز این نوع سرطان می توان به موارد زیر اشاره کرد.
استعمال دخانیات
مصرف تنباکو به صورت پیپ، سیگار برگ، سیگار و قلیان می تواند احتمال ابتلا به سرطان ریشه دندان را افزایش دهد. حتی افرادی که از پیپ یا سیگار برگ استفاده می کنند به سرطان هایی همچون دهان، لثه و گونه دچار می شوند.
همچنین محصولات برپایه تنباکو و بدون دود نیز مضر می باشد. پس افرادی که تنباکو را به صورت جویدنی، اسناف یا تنباکوی پیپ مصرف می کنند در مقایسه با سایر افراد جامعه، 50 برابر بیشتر به سرطان دندان و لثه مبتلا می شوند.
معایب استعمال دخانیات و سیگار کشیدن تنها به سرطان دندان اختصاص نداشته و خطر ابتلا به سرطان مری، پانکراس و کبد را نیز افزایش می دهد. طبق تحقیقات صورت گرفته، 90% از بیماران سرطان دهانی تنباکو را به طور مداوم مصرف نموده اند.
مصرف زیاد الکل
زیاده روی در مصرف الکل همراه با تنباکو خطر ابتلا به سرطان دندان و لثه را افزایش دهد. پس یکی از راه های پیشگیری از بروز این نوع سرطان، حذف مواد الکلی است.
رژیم غذایی
یکی دیگر از دلایل بروز علائم سرطان دندان و دهان در افراد این است که رژیم غذایی مناسبی ندارند. زیرا به عقیده متخصصان وجود رژیم غذایی متعادل و مناسب حاوی سبزیجات و میوه می تواند احتمال ابتلا این نوع سرطان را کاهش دهد. بنابراین فرد با وجود رژیم غذایی مناسب از شر تعرفه و هزینه دندانپزشکی خلاص می شود.