گرچه مسواک زدن امری حیاتی در حفظ سلامت دهان و دندان است؛ اما تشخیص صحیح “زمان طلایی مسواک زدن” نیز به نوبه خود مهم است. انجام به موقع این عمل میتواند تاثیرات مسواک زدن را پررنگ کرده و با این کار احتمال خراب شدن دندانها به حداقل می رسد. در حالت کلی، زمان طلایی مسواک زدن زمانی است که دندانها به شستشوی حتمی نیاز دارند و احتمال ایجاد و یا وجود باکتری ها بر سطح آنها زیاد است. تشخیص این تایم و مسواک زدن مرتب در این زمانها می تواند جلوگیری از پوسیدگی دندان را تضمین کند.
زمان هایی که حتما باید مسواک بزنیم
عدم استفاده به موقع از مسواک مساله ای نگران کننده و یکی از عوامل اصلی در خرابی و ایجاد پلاک دندان به مرور زمان است. 2 بار مسواک زدن در شبانه روز و آن هم در زمان های طلایی از زبان بسیاری از دندانپزشکان توصیه شده است.
زمان هایی که حتما باید مسواک بزنیم یا “زمان طلایی مسواک زدن” برای هر فرد متناسب با شرایط او می تواند متفاوت باشد. برای داشتن سالم ترین دندان به عنوان عضوی بسیار مهم در بدن که زیبایی چهره و سلامت جسم به مقدار زیادی به سلامت آن وابسته است، باید به طرز صحیح و در زمان مناسب مسواک زد.
بسته به تعداد وعده های غذایی و نوع آنها ممکن است نیاز بیشتر و یا کمتری به مسواک زدن داشته باشید. گاهی که نشاسته بیشتری بر روی دندان جمع می شود و گاهی نیز به اقتضای شرایط دندان، لازم است زودتر از موعد مسواک بزنید. در برخی مواقع نیز مسواک زدن باید به عادت تبدیل شده و در این زمان های مشخص باید به طور مرتب مسواک بزنید. با توجه به همین نکات میتوان طلایی ترین تایم مسواک زدن را تشخیص داد.
معمولا قبل از خواب شبانه و صبح قبل از خوردن صبحانه، مسواک زدن ضروری است. مسواک شبانه از رشد باکتری ها و مسواک صبحگاهی از ورود آنها به بدن جلوگیری می کند. در بهترین و استانداردترین حالت در مسواک زدن شبانه، بجای انجام این کار در آخر شب، بهتر است مدتی بعد از شام و ساعاتی قبل از خواب صورت پذیرد. با این حال، بسیاری از متخصصان برای مسواک زدن تایم مشخصی معین نکرده اند؛ اما مسواک قبل از خواب و صبح را ضروری دانسته اند. زمان دو مرتبه مسواک زدن در ماه رمضان نیز شب قبل از خواب و بعد از خوردن سحری می تواند باشد.
گاهی نوع خوراکی هایی که مصرف میکنید نیاز شما را به مسواک افزایش می دهد. مثلا، کلوچه ها و شیرینی جات دارای نشاسته زیاد که به میزان بیشتری به دندان می چسبند، از این نوع هستند. حتی اثر این خوراکی ها تا حدودی مشخص می باشد و دندانها در اینجور مواقع تغییر رنگ می دهند. بنابراین، بعد از مصرف آنها مسواک زدن نباید فراموش شود. مساله دیگر به رعایت حقوق دیگران مربوط است و مسواک زدن بعد از خوردن خوراکی هایی که منجر به تغییر بوی دهان می شوند، ضروری است.
مراقبت از دندانهای ترمیمی
دندانهای ترمیمی همواره به مراقبت های لازم نیاز دارند و بعد از هر عمل دندانپزشکی می توان نکات بهداشتی را رعایت کرد. در این مواقع، متناسب با توصیه دندانپزشک و با رعایت نکات لازم، هیچ مشکلی پیش نمی آید. زمانی که بخشی از لثه زخم است و یا در مواقعی که مسواک زدن می تواند منجر به آسیب و یا حساسیت دندان شود، مانند زمان بلیچینگ دندان، مسواک زدن معمولی مد نظر نبوده و این کار باید با دقت بیشتر و طبق نظر دندانپزشک باشد. به علاوه، استفاده از خمیردندان همیشه مد نظر نیست و گاهی از ژل ها و شوینده های مخصوص باید استفاده گردد. در هر حال، مسواک زدن و مراقبت از دندان ها برای هر نوع دندان لازم و امری حیاتی است که باید جدی گرفته شود.
مسواک زدن دندان ایمپلنت شده و انواع دندان ترمیمی
قطعا بعد از ایمپلنت دندان به شکلی متفاوت به مسواک نیاز خواهید داشت. دندان ایمپلنت شده را بلافاصله بعد از جراحی می توان مسواک زد؛ اما، محل عمل که زخم می باشد، بعد از بهبود یافتن قابل مسواک زدن خواهد بود. انواع دندان لمینت شده نیز به نوبه خود نیازمند بهداشت و مسواک هستند. در این مواقع ضمن آنکه باید از مسواک و خمیردندان های مخصوص استفاده گردد، مسواک زدن در زمان های طلایی نیز برای آنها اهمیت دارد. در واقع مسواک زدن صحیح در تایم طلایی بخشی از مراقبتهای لازم برای این دندانها است و از عفونت دندان و آسیب آنها جلوگیری می کند. این موارد در رابطه با کامپوزیت دندان نیز صدق می کنند.
حساسیت مسواک زدن بعد از بلیچینگ دندان تا حدودی بالا است و دندانپزشکان برای مسواک زدن بعد از بلیچینگ دندان شوینده های مخصوص تجویز می کنند. مراقبت از دندان در این مواقع حداقل تا 48 ساعت ضرورت دارد. به علاوه، استفاده از مسواک های مخصوص با پرزهای نرم و مسواک زدن با آب ولرم توصیه می شود.
مسواک زدن بعد از عصب کشی
بعد از عصب کشی دندان که عملی رایج تر در دندانپزشکی است، گرچه می توان مسواک زد؛ اما نظر اکثر دندانپزشکان این است که تا حدود 48 ساعت و با هدف جلوگیری از آسیب رسیدن به پانسمان دندان از این کار خودداری شود. به عبارت دیگر، محل دندان عصب کشی شده بهتر است مستقیما با مسواک در تماس نباشد، وگرنه بقیه دندانها را می توان مسواک زد. همچنین، بهتر است از آب ولرم استفاده شود و در ناحیه دندان عصب کشی شده از نخ دندان اصلا استفاده نشود.
مسواک زدن کودکان
کودکان از سن 3 سالگی یعنی از زمانی که قادر به مسواک زدن به طرز صحیح باشند، می توانند این کار را خودشان با راهنمایی های والدین انجام دهند. دندان های شیری کودکان نیز به مراقبت نیاز دارند و به این منظور همچون دندانهای دائمی باید رفتار کرد. برای این کار نه تنها باید از مسواک های بچه گانه استفاده گردد، بلکه در انتخاب نوع خمیردندان برای کودک نیز باید دقت کرد.
زمان طلایی مسواک زدن بچه ها نیز مانند بزرگسالان بوده و بهتر است بچه ها نیز دو بار در شبانه روز مسواک بزنند. مسواک زدن بدون خمیر دندان نیز با فوایدی همراه است و این کار شیوه ای مناسب برای کودکان در روزها و ماه های نخست مسواک زدن است.