مراجعه به دندان پزشکی و انجام کارهایی از قبیل کامپوزیت کردن، کشیدن و عصب کشی و دیگر اقدامات، هیچ گونه عوارضی برای مادران شیرده نداشته و روی شیر آنها تاثیر خاصی ندارد. حتی استفاده از بسیاری از مسکن ها و برخی از آنتی بیوتیک ها برای کاهش درد دندان، منع خاصی برای مادران شیرده ندارد.
آیا در دوران شیردهی می توان به دندان پزشکی مراجعه کرد؟
خانم های شیرده، شرایطی دارند که با سایر افراد عادی، متفاوت است. این افراد مجاز به استفاده از هر دارویی نیستند. یکی از بیماری های شایع در افراد، بیماری های دهان و دندان می باشد. خانم های شیرده هم نگران هستند که استفاده از مسکن های دندان درد، کشیدن و یا عصب کشی دندان یا هر اقدام دیگر، می تواند روی شیر و ترشح میزان آن تاثیر گذار باشد یا خیر. برخی هم نگران هستند که آیا مواد بی حسی می تواند در شیر ترشح شود و طعم شیر را تحت تاثیر قرار دهد یا خیر.
نگرانی مادران شیرده در این خصوص کاملا به جا است و باید جوانب احتیاط رعایت شود. اما در مورد مسائلی که مربوط به دندان و دندان کشیدن یا ترمیم و بی حسی است، باید گفت که انجام هر کدام از این اقدامات، برای مادران شیرده خطری در پی ندارد. مادران شیرده می توانند به راحتی از مواد بی حسی در دندان پزشکی به میزان لازم، دریافت کنند و دندان پزشک به راحتی روی دندان آنها کار کند.
دندان پزشکی در دوران شیردهی با زمانی که فرد شیرده نیست، تفاوت چندانی ندارد. بهتر است مادران شیرده بدون هیچ نگرانی برای دندان های خود و مشکلات ناشی از آنها به دندان پزشک مراجعه کرده و از این بابت نگرانی به خود راه ندهند. گاهی مشاهده می شود که مادران شیرده به خاطر ترس و نگرانی، دندان دردهای خود را تحمل می کنند و به دندان پزشک مراجعه نمی کنند. این کار نه تنها دردی از آنها دوا نمی کند بلکه می تواند ایجاد عفونت در دندان، پوسیدگی و حتی عفونت لثه ایجاد کند. اگر این عفونت ها به دستگاه گوارش مادر نفوذ کنند، کم کم شیر او را تحت تاثیر قرار می دهند و نوزاد آنها دچار مشکلات خاصی خواهد شد.
عوارض داروی بی حسی در دوران شیردهی
کلیه ی اقدامات دندان پزشکی از جمله ایمپلنت دندان و یا لمینت کردن و کشیدن دندان ها و حتی یک ترمیم ساده، نیازمند تزریق مواد بی حس کننده یا اسپری هستند. این کار منجر به بی حس شدن اعصاب درد در این نواحی می گردد و دندان پزشک می تواند به راحتی کار خود را انجام دهد. اما مادران شیرده برای انجام این کار، دو دل هستند و دوست ندارند انجام دهند.
خوشبختانه طی توافقات بین المللی در دنیا، تمامی مواد بی حس کننده دندان پزشکی، طبق اصول و استانداردهای خاصی تولید می شوند که هیچ خطری برای مادران شیرده در آنها وجود نداشته و می توانند به راحتی از آن استفاده کنند
عوارض داروی بی حسی دندان در دوران شیردهی را باید صفر در نظر گرفت اما عوارض ناشی از عفونت های دندانی به دلیل عدم مراجعه به دندان پزشک، هرگز صفر نیست و می تواند خطرات زیادی در پی داشته باشد.
اسپری لیدوکائین دندان در شیردهی نیز یکی از راه های کاهش درد و قطع ارتباط اعصاب حسی و انتقا دهنده درد به مغز می باشند. استفاده از این اسپری ها در میان مردم رواج بسیار دارد. به دلیل اینکه این اسپری ها فقط روی موضع درد پاشیده می شوند و میزان استفاده از آنها و همچنین جذب آن ها کم می باشد، مشکل خاصی برای مادران شیرده پدید نمی آورد.
کشیدن دندان و ایمپلنت در دوران شیردهی
بیشترین حجم مراجعات به دندان پزشکی ها برای کشیدن دندان و عصب کشی می باشد. البته ترمیم را هم باید به این دو مورد اضافه کرد. بسیاری از افرادی که دچار مشکلات پوسیدگی و اصطلاحا، کرم خوردگی دندانی می شوند، بعد از عصب کشی، به گذاشتن مواد ترمیمی همچون آمالگام در دندان اقدام می کنند. دندان پزشکان برای پر کردن دندان های ترمیمی، از مواد مختلفی استفاده می کنند که آمالگام از معروف ترین آنها می باشد. این ماده در میان تمام مواد ترمیمی، از استحکام بالاتر و کیفیت بهتری برخوردار است.
طبق اصول و استانداردهای تولیدی، آمالگام های مورد استفاده در دندان پزشکی، هیچ گونه ضرری برای مادران شیرده ایجاد نمی کند و می توان از آنها استفاده کرد.
مسکن دندان درد در دوران شیردهی
اولین اقدامی که هر کس در هنگام درد دندان انجام می دهد، استفاده از مسکن ها و آنتی بیوتیک است. عفونت های دندانی ناشی از پوسیدگی و عفونت لثه ها می تواند ایجاد درد و خارش کند. برای خلاصی از دست عفونت باید از آنتی بیوتیک ها استفاده شود.
بعد از کشیدن و جراحی دندان یا ترمیم دندانی هم باید مسکن استفاده شود تا درد ناشی از آن کمتر شود. زنان شیرده از بابت خوردن مسکن ها نگرانی دارند. اما باید این حقیقت را گفت که مصرف مسکن ها و آنتی بیوتیک هایی مانند استامینوفن ساده ( نه کدئین دار )، بروفن و ژلوفن و . . .هیچ ضرری برای شیر مادر ندارد. اما نباید مسکن های حاوی مواد مخدر مانند استامینوفن کدئین، استفاده شود.
هر نوع مسکنی که حالت گیجی و بی حالی برای مادر ایجاد می کند، باید بعد از شیر دادن مصرف شود تا اثر آن در نوبت بعدی شیردهی، کمتر شود.
لمینت دندان در شیردهی
لمینت دندان در شیردهی، از اقداماتی است که باید برای مادرانی انجام داد که به هر دلیلی دندان آنها نیاز به روکش دارد. معمولا دندان هایی که دچار شکستگی هستند و یا پوسیدگی های خاصی دارند، باید برای زیبا جلوه دار شدن آنها، روکش و لمینت استفاده شود. همچنین کامپوزیت دندان نیز از جمله اقدامات زیبایی دندان محسوب می شود که ممکن است مادران شیرده هم نیاز به انجام آن داشته باشند.
در این خصوص باید گفت که انجام تمامی موارد نام برده شده، هیچ منعی برای مادران شیرده ندارد. ایمپلنت دندان در دوران بارداری نباید انجام شود اما این اقدام درمانی در دوران شیردهی مشکل خیلی حادی به وجود نمی آورد. اما باز هم در این باره باید با دندان پزشک متخصص و پزشک مخصوص نوزاد، مشورت شود.