انجام خدمات درمانی برای دندان همیشه با درد همراه است و همین موضوع، سبب نگرانی اغلب افراد می شود. امروزه بکارگیری روش های مختلف بیهوشی مانند بی حسی موضعی، آرامبخشی و بیهوشی عمومی، بخش اعظمی از این نگرانی ها را برطرف کرده است. با وجود داروها و روش های متنوع بیهوشی می توان هرگونه جراحی دندانپزشکی را با خیال مطمئن انجام داد.
مزایای بیهوشی در دندانپزشکی
در دیدگاه اول باید اظهار داشت که عدم احساس درد، هنگام جراحی مهمترین مزیت بیهوشی است. گاهی افراد به دلیل ترس از درد و اضطراب فراوان حاضر به جراحی دندان نیستند که در این حالت مجبور به تحمل درد دندان می باشند.
ولی خوشبختانه در حال حاضر وجود روش های گوناگون بیهوشی و داروهای فراوان در این زمینه تا حدود زیادی توانسته از شدت درد و نگرانی افراد بکاهد. گاهی بیهوشی از نوع عمیق می باشد که در این حالت بیمار اصلا چیزی از پروسه درمان را متوجه نمی شود که این حالت سبب می شود برای انجام جراحی های دیگر دندانپزشکی افراد ترسی نداشته باشند. بیهوشی سبب می شود در زمان جراحی و درمان، فرد دردی احساس نکند و این کار باعث می شود جراح خیلی بهتر و راحت تر کار خود را انجام دهد.
به طور کلی داروهای بیهوشی باعث توقف اعصاب دندان می شوند به همین خاطر است که ما هیچ گونه دردی را احساس نمی کنیم. خوشبختانه امروزه داروهای بیهوشی و دیگر تجهیزات دندانپزشکی به حدی پیشرفته و با کیفیت هستند که ما می توانیم آسوده خاطر، هر گونه جراحی سطحی و عمیقی را روی دندان انجام دهیم بدون این که نگران عوارض متفاوت باشیم.
آشنایی با انواع بیهوشی در دندانپزشکی
انجام خدماتی مانند کامپوزیت دندان و لمینت دندان که مدت زمان انجام آنها کوتاه است معمولا با بیهوشی سطحی صورت می گیرند. بیهوشی سطحی دقیقا در ناحیه ای که قرار است جراحی روی آن انجام شود اتفاق می افتد و برای این کار از آمپول و داروهای بی حس کننده استفاده می کنند.
این قبیل از دارو معمولا بعد از 10 دقیقه تاثیر بی حسی خود را اعمال می کنند و ماندگاری آنها در حدود یک ساعت است. روش آرام بخشی هم در دندانپزشکی کاربرد دارد که در این روش فرد بیمار هوشیار است ولی به خاطر داروهای آرامبخش و سر کننده نمی تواند هیچ تحرکی داشته باشد. این روش از بیهوشی آثار درد دندان را به حداقل می رساند.
روش بیهوشی عمومی، روشی است که در آن فرد بیمار به طور عمیق بیهوش می شود و از ابتدا تا انتهای مراحل درمان، متوجه هیچ حرکتی نمی شود و بعد از اتمام جراحی نیز چیزی از روند درمان را به یاد نمی آورد. روش بیهوشی عمومی برای خدماتی از دندانپزشکی لحاظ می شود که با درد شدید و زمان درمان طولانی مدت همراه هستند. انجام عصب کشی دندان و بلیچینگ دندان هم نیازمند بیهوشی است.
ذکر این نکته ضروری است که عواملی مانند سن، وضعیت جسمی افراد و نوع جراحی بر روی انتخاب بهترین نوع بیهوشی موثر هستند و جراح با توجه به این مسائل باید کاربردی ترین روش را برای انجام بیهوشی اعمال کند.
بیهوشی در زمینه دندانپزشکی
روش های گوناگون بیهوشی در زمان حاضر بسیاری از مشکلاتی که در گذشته وجود داشته را برطرف ساخته است. با افزایش انواع خدمات دندانپزشکی از سوی دندانپزشکان، امروزه شیوه ها و داروهای بی حس کننده زیادی هم به وجود آمده که اعمال جراحی را به مراتب آسانتر و بدون خطر تر کرده اند.
امروزه اگر شما به مطب هر دندانپزشکی جهت انجام خدماتی مثل کشیدن دندان و ایمپلنت دندان و … مراجعه کنید بدون شک، ابتدا شما را با روش مناسب بیهوش کرده سپس جراحی را انجام می دهند. بیهوشی، سبب می شود بیمار و دندانپزشک، هر دو یک جراحی موفق را پشت سر بگذارند این موفقیت از آن جهت است که بیمار در طول پروسه درمان به خاطر درد و فشار، اذیت نمی شود و جراح نیز به امور درمانی کاملا مسلط است.
اعمال بیهوشی به روش های گوناگون برای کودکان و بزرگسالان انجام می گیرد و در برخی از افراد نیز این روش ها ممکن است عوارضی ایجاد کنند که معمولا عوارض جانبی آنها از نوع سطحی خواهد بود. تاثیر و ماندگاری بیهوشی به نوع مواد و شدت آنها بستگی دارد بدین معنا که برخی از انواع بیهوشی مثل روش بی حسی موضعی خیلی سریعتر تاثیر آنها از بین می رود ولی بیهوشی عمیق و عمومی تاثیرگذاری بیشتری دارد.
آیا بیهوشی در دندانپزشکی خطرناک است؟
مسلماً اگر انجام عملیاتی مانند بیهوشی و جراحی توسط دندانپزشکان ماهر و آموزش دیده در محیط بهداشتی انجام بگیرد هیچگونه خطری سلامت جان بیمار را تهدید نمی کند. در حال حاضر تمامی مواد دارویی که جهت بیهوشی تولید می گردند دارای مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو هستند پس باید اطمینان داشت که تزریق این داروها به بدن بیمار، مشکلی ایجاد نمی کند.
بیهوشی سبب پیشگیری از مشکلات زیادی می شود و البته باید دانست که این داروها دارای عوارض جانبی مثل سردرد، خشکی دهان و بی حالی و … هستند ولی خیلی سریع این عوارض برطرف می شوند و جای نگرانی نخواهد بود. بیهوشی در صورتی خطرناک است که داروی اشتباه توسط افراد فاقد صلاحیت انجام بگیرد.
پر استفاده ترین روش بیهوشی دندانپزشکی
رایج ترین شیوه ای که برای بیهوشی افراد در زمان انجام جراحی های دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد مربوط به روش موضعی می باشد. در روش بیهوشی بی حسی معمولاً داروی مورد نظر را از طریق ژل پماد و یا قرص به بیمار تزریق می کنند.
همچنین باید دانست که این روش بیهوشی بیشتر برای درمان های سرپایی در مطب ها انجام می گیرد. ذکر این نکته هم ضروری است که معمولاً عوارض جانبی ناشی از این روش بیهوشی به مراتب کمتر از روش های دیگر می باشد. بیهوشی از طریق مواد بی حس کننده به گونه ای میباشد که فرد بیمار کاملاً هوشیار است ولی در قسمتی که جراحی صورت می گیرد هیچگونه دردی را احساس نمی کند.
تاثیر و علائم بی حسی این روش از بیهوشی، بسیار کوتاه مدت می باشد به طوری که فرد درگیر عوارض جانبی نمی شود و این یکی از بهترین مزیت های این روش بیهوشی است.