متخصص دندانپزشکی معمولاً برای پر کردن و عصب کشی دندان شما در ابتدای کار آمپول بیحسی مناسب را تزریق خواهد کرد. بسیاری از مراجعه کنندگان از تزریق بیحسی ترس داشته و به همین دلیل اقدام به درست کردن دندان های خود نمی کنند. تعدادی از افراد نیز تصور میکنند که بیحسی نمیتواند درد آنها را در حین عصب کشی کاهش دهد.
ممکن است ترکیبات موجود در بیحسی دندانپزشکی در بعضی از افراد حساسیتهایی به همراه داشته باشد، در این مطلب قصد داریم در مورد حساسیتها نسبت به بیحسی دندانپزشکی و جزئیات آن بهترین اطلاعات را در اختیار شما قرار دهیم.
آیا تزریق بی حسی دندانپزشکی درد دارد؟
دندان پزشک برای ایجاد حداقل درد در افراد، تزریق بیحسی را به صورت کاملاً آهسته انجام می دهد. بسیاری از دندان پزشکان برای کودکان و همچنین بزرگسالان از ژل بیحسی موضعی در اطراف دندان پوسیده قبل از تزریق بیحسی استفاده کرده تا دردی نداشته باشد.
متخصص دندانپزشکی با توجه به میزان پوسیدگی و خرابی دندانهای هر بیمار، تزریق بی حسی را در دفعات متعدد انجام می دهد تا لثه و ریشه دندان به اندازه کافی بیحس شود. با نفوذ عمیق سوزن بیحسی در دندان، به خوبی برای درمان ریشه یا عصب کشی آماده شده و در حین کار دندانپزشک هیچ دردی را احساس نخواهید کرد.
اثر بیحسی دندان تا چه اندازه طول میکشد؟
بعد از تزریق بیحسی توسط پزشک، بیمار حدود ۵ الی ۱۰ دقیقه باید منتظر بماند تا مواد بیحسی در دندان و دهان او اثر کند. مدت زمان بیحس شدن دندانها با توجه به محل دندان مورد نظر و تعداد دفعات تزریق بی حسی مشخص می شود.
اثر بی حسی تزریق شده در دندان های فک بالا و پایین، دندان های پشتی و جلو معمولا بین نیم الی یک ساعت ماندگار است. بعد از پر کردن دندان یا عصب کشی ممکن است زبان، لثه، گونه و لب شما تا حدود دو ساعت کاملاً بیحس باشد و بعد از آن به مرور اثر بی حسی از بین برود.
تزریق آمپول بیحسی در دندان سبب میشود که بعد از پایان یافتن کار پزشک، در صورت خود احساس کرختی و ورم داشته باشید.
انواع مواد بی حس کننده برای تزریق در دندان ها
آرتی کایین و لیدوکایین، بی حس کننده های بسیار کارآمدی محسوب می شوند که دندانپزشک که از آنها برای بیحسی کامل لثه و دندان کودکان و بزرگسالان استفاده میکند.
در مواد برخی از آمپولهای بیحسی دندان برای اثربخشی بیشتر از اپی نفرین استفاده شده، این ماده به رگ های قلب فشار وارد می کند. با وجود اینکه اپی نفرین در مواد بیحسی دندان مدت اثر آن را در طول درمان بیشتر میکند، اما وجود آن در بی حسی برای کسانی که بیماریهای قلبی و عروقی دارند، خطر فراوان به همراه خواهد داشت.
عوارض تزریق بیحسی دندان ؟
مواد موجود در بیحسی دندان برای سلامتی شما خطری به همراه نداشته و در بلند مدت نیز میزان عوارض آن بسیار ناچیز است. در داروی بیحسی معمولاً مقداری آدرنالین یا همان اپی نفرین استفاده شده که ممکن است بعد از تزریق در افراد تپش قلب ایجاد کند.
بعضی از افراد بعد از تزریق بیحسی دندان دچار لرزش دستها شده یا میزان تعریق بدن آنها افزایش پیدا میکند. تعدادی از افراد با تزریق بیحسی دندان، دچار اضطراب فراوان میشوند، تمامی این عوارض بعد از حدود چند دقیقه از بین رفته و فرد به حالت طبیعی باز می گردد.
حساسیت به مواد بی حس کننده دندان
به طور کلی در موارد نادری شاهد ایجاد حساسیت بعد از تزریق آمپول بیحسی در بعضی افراد خواهیم بود. بعضی از افراد به دارو و یا ترکیبات بیحسی دندانپزشکی حساسیت داشته و در سوابق پزشکی آنها درج شده است. معمولاً این افراد بعد از تزریق بیحسی دندان پزشکی دچار واکنشهای آلرژیک از جمله تپش قلب، بی حالی یا لرزش فراوان می شوند.
این علایم بعد از تزریق آمپول بیحسی در دندان، عارضهای کاملاً زودگذر در بیمار محسوب میشوند که مشکل جدی در او ایجاد نخواهند کرد. در واقع باید گفت اضطراب و استرس بیش از حد بیماران نسبت به تزریق بیحسی دندانپزشکی، سبب ایجاد این علائم شده و میزان تپش قلب آنها را بیشتر میکند.
نشانههای حساسیت به بیحسی دندانپزشکی
اگر در فرد بعد از زدن آمپول بی حسی دندان علائمی از جمله اختلال در سیستم تنفس، تورم لب ها، التهاب گلو، تورم دهان و زبان، خارش فراوان و کهیر مشاهده کردید، نشان میدهد این فرد به تمام ترکیبات داروی بی حسی، آلرژی داشته و سبب حساسیت در بدن او میشود.
بسیاری از افراد به ترکیبات و ماده اصلی در بیحس کنندههای دندان، حساسیت و آلرژی دارند که پزشک باید در زمان تزریق با توجه به سوابق فرد از مناسبترین ماده برای بیحسی دندانهای او استفاده کند تا هیچگونه حساسیتی در بدن او ایجاد نگردد.
دندانپزشک قبل از زدن بی حسی، به سوابق پزشکی بیمار خود توجه کرده، دهان و دندان های او را به طور کامل معاینه و بررسی می کند.
بی حسی دندان در دوران شیردهی
مادرانی که در دوران شیردهی به سر میبرند، میتوانند با خیال راحت برای انجام خدمات دندانپزشکی از بیحسی دندان استفاده کنند زیرا برای آنها و کودک شیرخوار هیچ خطری ندارد.
بیحسی دندان در دوران بارداری
امروز ترکیبات و مواد اصلی استفاده شده در بیحسی دندان برای مادران باردار هیچ خطری نداشته و بسیار ایمن است، همچنین تزریق این بی حسی دندان سلامت جنین را به خطر نمیاندازد.
تزریق مواد بیحسی دندان با چه نوع بیماریهایی تداخل دارد؟
دندانپزشک که برای تنظیم کردن دوز مواد بیحسی دندان ابتدا باید سوابق پزشکی بیمار را از روی پرونده آن مطالعه کند. پزشک در تزریق بی حسی دندان برای کسانی که به بیماریهای قلبی،کلیوی، بیماریهای فشار خون و کبد مبتلا هستند، باید از دوز مناسبی استفاده کند.
سخن آخر
دندانپزشکان برای انجام تمام خدمات دندانپزشکی از جمله کامپوزیت دندان، لمینت دندان، عصب کشی دندان، ایمپلنت دندان، بلیچینگ دندان به بی حس کننده نیاز دارند. با این بیحسی فرد در هیچ کدام از خدمات دندانپزشکی، دردی احساس نمی کند.
معمولاً بعضی از افراد بیماریهای خاص داشته و یا اینکه نسبت به مواد بیحسی دندان، حساسیت دارند. در این گونه افراد باید از مواد مناسب برای بیحسی دندان یا دوز مناسبی از آن استفاده شود.