امروزه به لطف پیشرفت علم و تکنولوژی در حوزه دندانپزشکی از روشهای کارآمد بسیاری در زیباسازی و ترمیم دندانها استفاده میشود، یکی از بهترین و پرکاربردترین این روشها کامپوزیت دندان نام دارد. بسیاری از افرادی که کامپوزیت ونیر دندان انجام دادهاند این سوال ذهن آنها را درگیر میکند که آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان میشود؟
در پاسخ به این سوال مهم و اساسی ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت به هیچ عنوان اتفاق نمیافتد، مگر اینکه شخص بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکند.
بسیاری از افراد به اشتباه تصور میکنند که بعد از انجام کامپوزیت نیازی به رعایت بهداشت دهان و دندان ندارند، در حالی که بر عکس بعد از انجام کامپوزیت باید اصول بهداشتی دندان و دهان به شکلی بهتر رعایت شود. در ادامه این مطلب در رابطه با مهمترین دلایل پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت به توضیحات بیشتری میپردازیم.
علت پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت چیست؟
همان گونه که در مطالب بالا در پاسخ به پرسش آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان میشود گفتیم، اصلیترین علت پوسیدگی بعد از کامپوزیت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. اما افزون بر این دلیل ذکر شده موارد دیگری نیز در پوسیدگی دندانها بعد از انجام کامپوزیت نقش دارند.
تجمع پلاک در اطراف لثه و کامپوزیت
یکی از اصلیترین عوارض عدم رعایت بهداشت دهان و دندان تجمع پلاکهای باکتریایی در اطراف لثه و کامپوزیت است. وجود فاصله اندک در بین روکش و دندان باعث میشود تا مواد غذایی مصرف شده به مرور در این شیار تجمع یافته و پلاکها را تشکیل دهند. این امر باعث میشود تا افراد فکر کنند که پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت ناشی از به کار بردن این روش در مرتب کردن دندانهای آنها است.
در صورتی که اصلیترین عامل تجمع پلاکها در اطراف دندان و لثه عدم رعایت بهداشت دهان و مسواک نزدن مرتب است. برای جلوگیری از تشکیل این پلاکها و آسیب به دندانها خود بهتر است از مصرف مواد غذایی اسیدی و استعمال دخانیات خودداری کنید، چراکه هر یک از این موارد تاثیر بسزایی در پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت دارند.
عدم انجام مراقبتهای بهداشتی
بعد از انجام انواع کامپوزیت دندان لازم است تا تمامی موازین بهداشتی به صورت دقیق و کامل رعایت شود، برای نمونه باید حداقل دو بار در روز به صورت صحیح و کامل به دندانها خود مسواک زده و به صورت مرتب از دهانشویههای قوی استفاده کنید.
دندانهایی که در زیر کامپوزیت قرار میگیرند از استحکام و دوام طبیعی خود برخوردار بوده و هرگز تغییر رنگ نمیدهند، مگر اینکه بهداشت دهان و دندان رعایت نشود. به عبارتی اگر شما از دندانهای خود به صورت اصولی مراقبت کنید هرگز با عارضه پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت مواجه نخواهید شد.
تاثیر عدم تعویض و ترمیم روکش ها بر پوسیدگی
عدم ترمیم یا تعویض روکشها از اصلیترین دلیل پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت می باشد. کامپوزیت دندان مانند سایر روشهای دندانپزشکی طول عمر خاص خود را دارد. طول عمر میانگین و مفید کامپوزیت بین 7 الی 10 سال است. اما اگر بهداشت و سلامت دندان و دهان به خوبی رعایت شود این طول عمر نیز به 15 سال هم افزایش پیدا میکند.
در برخی موارد عدم تعویض روکشهای کامپوزیت از دیگر دلایل شایع پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت بوده و موجب تشدید و پیشرفت روند پوسیدگی دندان میشود. به همین جهت بهتر است بلافاصله بعد از آسیب دیدن روکش نیز به متخصص خود مراجعه کرده و آن را تعویض کنید.
دلایلی که ثابت میکنند کامپوزیت دندان هیچ نقشی در پوسیدگی دندانها ندارد
کامپوزیت دندان همواره یکی از بهترین، کمهزینهترین و سالمترین روشهای ترمیم و زیباسازی دندانها است. بر خلاف تصور عموم در صورت بهداشت رعایت دندان و دهان، تحت هیچ شرایطی دندانها در اثر کامپوزیت دچار پوسیدگی نمیشوند.
البته که شما برای داشتن یک کامپوزیت عالی باید حتما به یک متخصص مراجعه کنید افرادی هستند که به علت هزینه کامپوزیت دندان به افراد کم تجریه و غیر متخصص مراجعه می کنند که در نتیجه باعث پوسیدگی دندان ها و مشکلات دیگری خواهد شد. در ادامه مهمترین دلایل عدم پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت را شرح میدهیم تا به شما ثابت کنیم علت پوسیدگی دندانهای شما روکشهای کامپوزیت نیست.
داشتن بیشترین سازگاری با محیط دهان و دندان
یکی از اصلیترین دلایل عدم پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت، سازگاری بسیار زیاد این روکشها با محیط دندان و دهان است. در حقیقت رزین کامپوزیت استفاده شده در این روش مادهای است که چندین سال پیش به عنوان ماده پرکننده پوسیدگی دندان استفاده میشد.
این ماده هیچ گونه آسیبی به دندان وارد نکرده و حتی از پیشرفت پوسیدگی دندان جلوگیری میکند، به همین جهت از این ماده در ساخت روکشهای کامپوزیت استفاده میشود تا از دندانها به خوبی محافظت کنند. اما عبارت فوق به این معنا نیست که شما بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکنید، بلکه باید بیشتر از قبل به فکر سلامت و بهداشت دندانهای خود باشید.
عدم تراشیدن مینای دندان
در روش کامپوزیت نیازی به تراشیدن مینای دندان نیست. در حقیقت یکی از مزایای شاخص کامپوزیت دندان عدم تراشیدن مینای دندان است.
مینای دندان از لایههای زیرین در برابر عوامل مخربی چون عفونت و پوسیدگی محافظت میکند، با تراشیده شدن مینای دندان ضخامت آن کاهش یافته و در نتیجه ساختار آن ضعیفتر میشود، این امر نیز موجب کاهش قدرت مینای دندان در محافظت از لایههای زیرین شده و در نهایت خطر احتمال پوسیدگی دندان نیز افزایش پیدا میکند.
هر چقدر ضخامت مینای دندان بیشتر باشد به همان اندازه قدرت بیشتری در محافظت از دندانها خواهد داشت. در روش کامپوزیت ونیر نیز به منظور جلوگیری از تضعیف ساختار دندان و آسیب رساندن به آن مینای دندان تراشیده نمیشود.
نکات و مراقبتهای بهداشتی بعد از انجام کامپوزیت دندان
برای جلوگیری از پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت لازم است تا تمامی دستورالعملهای بهداشتی ذکر شده توسط متخصص و دندانپزشک را به صورت دقیق و کامل رعایت کنید. برخی از مهمترین مراقبتهای بهداشتی بعد از کامپوزیت دندان عبارتاند از:
- استفاده مرتب و روزانه از مسواک
- استفاده از نخ دندان بعد از مسواک زدن
- پرهیز از خوردن مواد غذایی سفت و سخت همچون آجیل به مدت مشخص بعد از انجام کامپوزیت
- مراجعه به کلینیک برای چکاپ دندانها هر چند وقت یکبار
- پرهیز از کشیدن سیگار و مصرف سایر مواد مخدر
- پرهیز از مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل و کافئین بالا
- استفاده مرتب از دهانشویه تجویز شده توسط دندانپزشک
- در صورت بروز آسیب و ترک در روکش کامپوزیت بهتر است بلافاصله نسبت به ترمیم یا تعویض آن اقدام کنید.