طماندن ریشه در لثه می تواند به عنوان یک مشکل جدی در نظر گرفته شود. گاهی اوقات و به دلایل مختلف، ریشه دندان در قسمت های داخلی لثه فرو می رود. این اتفاق زمانی رخ می دهد که بعد از عصب کشی دندان، ریشه به طور کامل خارج نمی شود. معمولا برای خارج کردن ریشه دندان از لثه، نیاز به معاینات مختلف توسط دندانپزشک و جراحی وجود دارد. در برخی موارد نیز می توان ریشه فرو رفته در دندان را با یک جراحی مختصر و ساده به صورت یک برش کوچک از لثه خارج کرد.
یکی از مشکلات اصلی در مورد باقی ماندن ریشه در لثه، عفونت است. ریشه دندان که در لثه باقی می ماند، می تواند به فضای زیرلثه نفوذ می کند و باعث عفونت می شود. عفونت در این منطقه می تواند باعث تورم، قرمزی و درد لثه شود.
اگر عفونت ناشی از باقی ماندن ریشه در لثه درمان نشود، می تواند به سایر بافت ها و استخوان های اطراف گسترش یابد و عوارض جدی تری مانند تخریب استخوان فک و لثه را به همراه داشته باشد.
روش های بیرون آوردن ریشه از لثه
باقی ماندن ریشه در لثه می تواند به عواقب ناخوشایندی مانند عفونت و بوی بد دهان منجر شود. همچنین، در برخی موارد باقی ماندن ریشه ممکن است به بیماری های فک یا مشکلات استخوان فک منجر شود. برای تصمیم گیری روش درباره بیرون آوردن ریشه، دندانپزشک اغلب از تصاویر رادیوگرافی استفاده می کند تا وضعیت ریشه را بررسی کند. در بیشتر موارد، اگر بخش باقی مانده ریشه کوچک باشد و خطر بروز عفونت وجود نداشته باشد، نیازی به خارج کردن آن نیست و مشکل آن به مرور زمان برطرف می شود.
اما در شرایطی که ریشه بزرگ باشد یا با عفونت همراه شده باشد، نیاز به درمان دارد. در این موارد، لثه برش داده می شود و با استفاده از ابزارهای مناسب، ریشه بیرون کشیده می شود. اگر ریشه بزرگ باشد، ممکن است آن را به تکه های کوچک تر تقسیم کنند و سپس آن ها را خارج کنند.
بعد از جراحی لثه و بیرون آوردن ریشه، چه مراقبت هایی نیاز است؟
بعد از جراحی لثه و بیرون آوردن ریشه از آن، مراقبت های مناسب و اصولی نیاز خواهد بود. یکی از مشکلاتی که پس از این نوع جراحی به وجود می آید، خونریزی لثه است. برای مهار خونریزی، باید روی محل جراحی به وسیله یک تکه گاز تمیز به آرامی فشار دهید. در صورتی که خونریزی شدید و مداوم باشد، بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا اقدامات مورد نیاز بر روی آن صورت گیرد.
بعد از جراحی، به احتمال زیاد یکسری داروها را باید با تجویز دندانپزشک مصرف کنید. داروهایی مانند ضد التهاب ها یا داروهای ضد درد رایج ترین موارد هستند. برای بهبود عمل جراحی و کنترل درد و التهاب، داروها را مطابق دستورات دندانپزشک مصرف کنید.
در روزهای اول پس از جراحی، ممکن است حساسیت هایی برای لثه به وجود آید. بنابراین، بهتر است از مواد غذایی نرم و آبکی تغذیه کنید تا لثه آسیب دیده تحت تاثیر قرار نگیرد. همچنین، مصرف مواد گرم و اسیدی مانند غذاهای داغ، نوشیدنی های گازدار و مواد قندی را تا بهبودی کامل محدود یا قطع کنید.
پس از جراحی، باید دهان خود را به آرامی و با دقت تمیز کنید. برای این کار بهتر است از مسواک هایی استفاده کنید که دارای بافت نرم هستند. گاهی اوقات به دلیل شرایط خاص لثه، دندانپزشک ابزارهای و روش هایی را برای شستشوی دهان و دندان توصیه می کند که کمترین فشار را به بافت لثه وارد می کنند.
در روزهای اول بعد از جراحی لثه، فعالیت هایی که باعث افزایش فشار در ناحیه لثه می شوند را محدود کنید. به طور مثال، باید از خوردن غذاهای سخت و شکستن مواد مختلف با دندان خودداری کنید. همچنین استفاده از خمیر دندان نیز می تواند باعث بروز حساسیت هایی در دندان و لثه شود. علاوه بر این ها، استعمال دخانیات نیز حداقل تا 48 ساعت مجاز نمی باشد.
مدت زمان بهبودی پس از جراحی لثه
مدت زمان بهبودی لثه بعد از جراحی در افراد مختلف یکسان نیست و به عواملی مانند نوع جراحی، سلامت عمومی فرد، واکنش بدن به جراحی و دستورات پزشک بستگی دارد. به طور کلی، مدت زمان بهبودی در افرادی که جراحی های ساده و مختصری دارند و ریشه باقی مانده در لثه آن ها کوچک است، در حدود چند روز خواهد بود.
اما در مورد افرادی که ریشه باقی مانده در دندانشان به صورت عمقی و بزرگ است، تا چند هفته نیز ممکن است طول بکشد. در این موارد، در روزهای اولیه پس از جراحی، ممکن است درد، تورم و دیگر علائم مشابه حاصل از جراحی مشاهده شوند.
باقی ماندن ریشه در لثه با چه علائمی همراه است؟
در بعضی از موارد، باقی ماندن ریشه دندان در لثه ممکن است بدون علائم و نشانه های واضحی باشد. اما در صورت جدی بودن وضعیت بیمار، علائم و نشانه های زیر بروز پیدا می کنند:
درد شدید در ناحیه دندان و لثه
اگر ریشه دندان باقی مانده تحریک شود، میتواند درد شدید ار در ناحیه مورد نظر ایجاد کند. این درد ممکن است مداوم یا تند و تیز باشد و با فشار یا لمس محل دندان تحریک شده تشدید شود.
التهاب و قرمزی لثه
باقی ماندن ریشه دندان ممکن است منجر به التهاب لثه و قرمزی آن شود. در چنین حالتی، لثه حساس می شود و در صورت لمس آن، با درد همراه است.
در برخی موارد نیز، باقی ماندن ریشه دندان میتواند منجر به عفونت در ناحیه لثه شود. علائم عفونت لثه می توانند شامل تورم، درد شدید، خروج مایعات چرکی و بوی نامطبوع و تب باشند.
آیا خارج کردن ریشه دندان از لثه درد دارد؟
انجام هر روش درمانی برای دندان، با درد و عوارض جانبی همراه است. این عوارض معمولا به صورت طبیعی تا چند روز ادامه پیدا می کنند و در صورت رعایت مراقبت های بهداشتی، زمان بهبود آن سریع تر خواهد بود. به طور کلی، انجام جراحی و خارج کردن ریشه باقی مانده از لثه دردناک است و میزان درد آن نیز به نوع ریشه و جراحی مورد استفاده بستگی دارد. معمولا برای کاهش درد ناشی از این عمل، از مواد بی حس کننده استفاده می شود که تشخیص آن با نظر دندانپزشک خواهد بود.