ایمپلنت دندان یکی از روش های پرطرفدار و مورد استفاده برای جایگزینی دندان های از دست رفته است. با این روش، یک دندان مصنوعی ثابت و شبیه به دندان طبیعی در مکان دندان اصلی قرار می گیرد. حال شاید برای شما سوال پیش بیاید آیا ایمپلنت باعث سرطان میشود؟! ما در این مقاله به بررسی 0 تا 100 این سوال پرداخته ایم.
این دندان مصنوعی، علاوه بر ظاهر زیبا، دارای طول عمر بالا و استحکام مناسب است. ایمپلنت دندان از سه قسمت اصلی، شامل پایه، اباتمنت و تاج دندان تشکیل شده است. در یک جراحی دو مرحله ای، فضای خالی بین دندان ها که ناشی از کشیده شدن دندان های اصلی است، پر می شود.
قبل از کاشت ایمپلنت، ممکن است جراحی های تکمیلی مانند جراحی بافت لثه و پیوند پودر استخوان فک نیز صورت بگیرد. در نتیجه، می توان گفت که تاکنون هیچ گزارشی ناشی از بروز عوارض جدی مانند سرطان به علت ایمپلنت دندان مشاهده نشده است. اما آیا ایمپلنت باعث سرطان میشود یا خیر؟
کارسینومای دهان به چه معنا است؟
کارسینومای دهان یک نوع سرطان است که در داخل دهان شکل می گیرد. این بیماری می تواند از لب ها، بافتهای دهان، زبان، لثه و سایر بخش های داخلی دهان آغاز شود و با عوارض و علائم دردناکی همراه است. علائم معمول کارسینومای دهان شامل تشکیل زخم های غیر عادی، تغییر در رنگ و بافت داخل دهان، خونریزی مداوم، تورم و سردرد ناشی از التهاب است.
عوامل عمده ای که می توانند به ایجاد کارسینومای دهان منجر شوند شامل استفاده از تنباکو، مصرف الکل به میزان زیاد، عدم بهداشت دهان و دندان، ابتلا به ویروس HPV، در معر قرار گیری با تشعشعات خطرناک و عوامل ژنتیکی است.
ورود عفونت در محل کاشت ایمپلنت نیز یک عارضه نادر است و به طور معمول با مصرف داروها و پیروی از راهنمایی ها و توصیه های دندانپزشک برطرف می شود و باعث ایجاد کارسینومای دهانی نمی شود.
اگر پس از جراحی ایمپلنت دندان به عوارضی از جمله التهاب لثه مبتلا شدید، جای نگرانی نیست. در این صورت، مراجعه به دندانپزشک و مطرح کردن عوارض ایمپلنت دندان به وجود آمده، به عنوان بهترین راه حل در نظر گرفته می شود.
ارتباط کارسینومای دهان با التهاب لثه بعد از ایمپلنت
التهاب لثه، یکی از عوارض جانبی پس از کاشت ایمپلنت دندان است. این مشکل، اگرچه نادر بوده؛ اما باعث ناراحتی و تحریک استخوان فک می شود.
علل این التهاب ممکن است شامل روش درمان، وضعیت جسمی بیمار و خطاهای پزشکی در هنگام کاشت ایمپلنت باشد. نکته مهم این است که معمولا التهاب لثه بعد از ایمپلنت، با نگرانی های رایج در مورد بروز سرطان همراه است.
تا کنون هیچ ارتباط خاصی بین سرطان دهان و کاشت ایمپلنت مشاهده نشده است. سرطان دهان نوعی تومورزایی در بافت دهان و لثه است و علل آن می تواند عوامل ژنتیکی، مادرزادی، استفاده از دخانیات و الکل باشد.
ایمپلنت دندان به تنهایی هیچ تاثیری در بروز سرطان دهان، گردن و سایر بخش های بدن ندارد. ایمپلنت دندان یک روش ایمن و کاربردی برای جایگزینی دندان های از دست رفته است و استفاده از آن، خطر ابتلا به سرطان را در پی ندارد. در صورت بروز هر گونه علائمی در دهان، از جمله زخم، التهاب، خونریزی یا تورم، باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا علت عارضه به وجود آمده را جویا شوید.
چرا ایمپلنت دندان سرطان زا نیست؟
امروزه ایمپلنت دندان در مارک و برند مختلف به بازار عرضه شده است. این روش به عنوان یک روش پیشرفته و موثر برای زیبایی استفاده می شود و کاربردهای بسیار زیادی دارد. استفاده از ایمپلنت ثابت می تواند به عنوان راه حلی موثر برای تغییر حالت لبخند، زیبایی چهره و بهبود توانایی جویدن و صحبت در افراد عمل کند.
علاوه بر موارد فوق، ایمپلنت دندان تطابق زیادی با دندان های طبیعی دارد؛ زیرا پایه آن به استخوان فک متصل شده و با دندان های دیگر هماهنگ می شود.
به عبارت دیگر، ایمپلنت دندانی نه تنها هیچ گونه خطر بروز سرطان ندارد، بلکه استحکام و جمع و قدرت استخوان فک را افزایش می دهد و از تخریب بافت لثه و استخوان جلوگیری می کند. در واقع، بسیاری از بیماران سرطانی پس از درمان های مختلف چون شیمی درمانی و پرتو درمانی، اقدام به کاشت ایمپلنت کرده اند و عمل جراحی آن ها نیز موفقیت آمیز بوده است.
بر اساس این شواهد، می توان گفت که ایمپلنت کردن دندان نه تنها به بدن آسیب نمی رساند، بلکه با جایگزینی دندان های از دست رفته و خراب، می توانید استایل زیباتری را برای خود به ارمغان آورید.
عوارض جانبی ایمپلنت دندان
اگر چه ایمپلنت دندان باعث بروز سرطان یا عوارض جدی نمی شود؛ اما این روش نیز مانند هر نوع جراحی دیگری، دارای یکسری عوارض است. این عوارض شامل عفونت، آسیب به اعصاب و رگ های خونی، مشکلات سینوسی و پس دادن ایمپلنت هستند.
هر کدام از این عوارض هم به شرایط جسمانی ومصرف سیگار و قلیان بعد از ایمپلنت دندان بیمار و فرایند جراحی بستگی دارد.
تجربه و تخصص دندانپزشک نیز در این مورد، تاثیر بسیار زیادی در بروز یا عدم بروز عوارض جانبی پس از عمل دارد. اولین عارضه احتمالی ایمپلنت دندان، بروز عفونت در بخش های مختلف دهان و دندان است. در صورتی که بهداشت دهان و دندان به طور صحیح انجام نشود، باکتری های موجود در این محیط می توانند به محل کاشت ایمپلنت نفوذ کنند و عفونت های مختلف به وجود آورند.
از دیگر عوارض ناشی از ایمپلنت، شامل آسیب به عصب ها و رگ های خونی است. در حین جراحی یا بعد از آن، ممکن است برخی از عوارض احتمالی شامل صدمه دیدن عصب ها و رگ های خونی در محل کاشت ایمپلنت رخ دهد که با درد و تورم شدید همراه خواهد بود.
این عوارض باعث ناراحتی و شرایط نامناسبی بعد از انجام فرآیند عمل ایمپلنت می شوند.
همچنین، مشکلات سینوسی نیز می تواند پس از ایمپلنت دندانی رخ دهد. اگر ایمپلنت به لحاظ اندازه یا موقعیت، با عناصر سینوسی در تداخل باشد، ممکن است عوارضی مانند عفونت سینوسی، خونریزی و تورم را رد پی داشته باشد.
البته باید به این نکته توجه کنید که ایمپلنت های با کیفیت و جراحی توسط متخصصین مجرب انجام شود که در این صورت، احتمال بروز چنین مشکلاتی، به حداقل می رسد. در کل، عوارض مختلفی در مورد ایمپلنت دندان وجود دارند که بر اساس شرایط جسمانی فرد و فرآیند عمل ایمپلنت، متفاوت خواهند بود، اما به طور کلی نمی توان بروز سرطان دهان را به ایمپلنت دندان مرتبط دانست.
دکتر محمد علی قهرمانی