در برخی مواقع برای انجام کاشت ایمپلنت دندان، اقداماتی لازم است که یکی از آنها سینوس لیفت است؛ سینوس لیفت تنها برای فک بالا آن هم در مواقعی که استخوان بالا باریک است و نمیتوان کاشت ایمپلنت را انجام داد صورت میگیرد.
سینوس لیفت چیست؟
برخی از افراد به دلیل اینکه استخوان کافی ندارند، نمیتوانند کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهند و به همین دلیل، باید سینوس لیفت انجام دهند؛ سینوس لیفت، جراحی است که در آن جراح با تزریق مواد پیوندی استخوان یا همان پودر استخوان، یک قائده استخوانی محکم و بهاندازه برای پذیرفتن ایمپلنت دندان فراهم میکند.
انواع سینوس لیفت
جراحی سینوس لیفت با در نظر گرفتن وضعیت بیمار، تنها به دو روش صورت میگیرد:
سینوس لیفت به روش بسته
جراحی سینوس لیفت به روش بسته برای بیمارانی مناسب است که میزان تحلیل استخوان عمودیشان کمتر از دو میلیمتر است؛ در این روش، جراح با استفاده از یک دریل زیر سینوس را سوراخ کرده و سپس به آن پودر استخوان را تزریق میکند.
توجه داشته باشید که برای انجام سینوس لیفت به روش بسته، جراح باید از دقت بسیار بالایی برخوردار باشد تا ابزارهای دندانپزشکی با سینوس برخورد نکنند؛ در صورت برخورد ابزارهای دندانپزشکی با سینوس، مشکلاتی مانند پارگی سینوس، عفونت و… برای بیمار به وجود میآید.
خوب است بدانید که سینوس لیفت به روش بسته در مقایسه با سینوس لیفت به روش باز، یک روش کم تهاجمیتر است و برای انجام آن، زمان و هزینه کمتری صرف میشود.
با انجام سینوس لیفت به روش بسته، این امکان وجود ندارد که در همان روز عمل تشخیص داد عمل موفقیتآمیز بوده یا خیر و این تنها عیب این روش است.
سینوس لیفت به روش باز
در صورتی که بیمار برای انجام کاشت ایمپلنت دندان، به 5 سانتیمتر استخوان نیاز داشته باشد، سینوس لیفت به روش باز صورت میگیرد؛ در این روش، جراح در بافت لثه یک برش ایجاد میکند تا سینوس را به بالا ببرد و جای خالی را با پودر استخوان پر کند.
در صورتی که جراح قصد دارد برای حل مشکل شما، سینوس لیفت را به روش باز انجام دهد، میتوانید کاشت ایمپلنت را همزمان با سینوس لیفت باز انجام دهید.
از مزیتهای این روش میتوان به افزایش استخوان بدون هیچ محدودیتی و مشخص بودن نتیجه جراحی در همان روز عمل اشاره کرد.
اقدامات قبل از جراحی
قبل از انجام سینوس لیفت، جراح باید مشکل شما را با دقت مورد بررسی قرار دهد و سپس با توجه به عکسهای رادیوگرافی، اسکن توموگرافی و اشعه ایکس، روش جراحی سینوس لیفت، نوع استخوان پیوندی، ارتفاع سینوس و محل جراحی را مشخص کند.
4 هفته قبل از انجام جراحی، بیمار باید از مصرف هرگونه دخانیاتی پرهیز کند و حدود 2 هفته مانده به جراحی، باید از مصرف انواع داروهای ضدالتهابی و ضدانعقاد خون خودداری کند؛ در روزهای قبل از جراحی، بیمار باید مصرف غذاهای مقوی و غنی از پروتئین را در برنامه غذایی خود قرار دهد.
عوارض جراحی لیفت سینوس
جراحی سینوس لیفت نیز مانند سایر جراحیها دارای عوارضی است که در این قسمت با عوارض آن آشنا میشوید.
البته توجه داشته باشید، حرفهای یا بیتجربه بودن جراح، تاثیر بسیار زیادی در این عوارض دارد؛ بنابراین در انتخاب جراح خود، دقت بسیاری به خرج دهید تا بدون هیچ عوارضی یا با کمترین عوارض، جراحی سینوس لیفت برای شما انجام شود.
عفونت سینوس
یکی از عوارض جراحی سینوس لیفت، مبتلا شدن به عفونت است؛ البته همان طور که میدانید، در اکثر جراحیها خطر عفونت وجود دارد.
جراح عمل سینوس لیفت برای جلوگیری از مبتلا شدن بیمار به عفونت، باید در زمانی جراحی اقدامات لازم بهداشتی را بهدرستی انجام دهد و برای دوره بهبود بیمار، آنتیبیوتیک تجویز کند.
تورم و التهاب
یکی دیگر از عوارض جراحی سینوس لیفت، تورم و التهاب است که برای اکثر بیماران این مشکل به وجود میآید و جای نگرانی ندارد؛ حتی برخی بیماران پس از جراحی سینوس لیفت، دچار خوندماغ و خونریزی از دهان میشوند.
خوب است بدانید برای اینکه مواد پیوندی جابهجا نشود، باید مخاط بینی خود را به بالا نکشید و به آرامی عطسه کنید.
پارگی غشای سینوس
هنگام جراحی سینوس لیفت، ممکن است غشای سینوس دچار پارگی شود؛ در برخی مواقع، این پارگی قابل ترمیم است و میتوان پس از ترمیم، به ادامه جراحی پرداخت اما اگر اندازه پارگی بزرگ باشد، باید مدتی صبر کرد تا غشای آسیب دیده کاملا بهبود یابد و بعد جراحی را انجام داد.
مراقبت های بعد از جراحی لیفت سینوس
پس از انجام جراحی سینوس لیفت، باید نکات مراقبتی که در ادامه گفته میشود را رعایت کرد تا سریعتر بهبودی خود را مجدد بهدست آورد.
- از وارد کردن هرگونه فشاری به ناحیه جراحی شده باید خودداری کرد وحتی باید از عطسه کردن پرهیز کرد؛ بنابراین بهتر است بیمار در معرض مواد آلرژیزا قرار نگیرد تا از عطسه کردن جلوگیری کرد.
- پس از جراحی سینوس لیفت، به مدت 24 ساعت باید میزان خیلی زیادی مایعات مصرف کرد و به مدت سه روز باید تنها غذاهای نرم مانند سوپ و… خورد.
- تا بهبودی کامل، از مصرف نوشیدنیهای الکلی و نوشیدنیهای گازدار باید خودداری کرد.
- در طی زمان بهبودی، برای مصرف مایعات به هیچ عنوان از نی نباید استفاده کرد؛ زیرا مک زدن به نی باعث جابهجایی مواد پیوندی میشود.
- پس از جراحی، با استفاده از یک کمپرس یخ میتوان درد و تورم روز اول جراحی را کاهش داد؛ جهت انجام این کار باید یک حوله را دور کیسه یخ پیچاند و سپس آن را برروی قسمت متورم شده به مدت ده دقیقه نگه داشت و این کار را چند بار باید انجام داد.
- در صورت بروز درد، تنها کافی است داروهای که جراح برای کاهش درد تجویز کرده است مصرف کرد.
- داروهای آنتیبیوتیک را تا زمانی که بهبودی کامل بهدست میآید باید مصرف کرد تا از به وجود آمدن عفونت جلوگیری کرد.
- به مدت یک هفته نباید هیچ ورزش سنگینی انجام داد.
- پس از گذشت 7 روز از انجام جراحی، برای چکاپ وضعیت عمل باید به دندانپزشک خود مراجعه کرد.
- با کمک محلول آب و نمک، بینی را باید همیشه مرطوب نگه داشت تا از گرفتگی و تورم بینی جلوگیری کرد.