عصب کشی دندان (Root Canal) یا اصطلاح علمی آن درمان ریشه دندان پروسهای از دندانپزشکی است که در آن هدف اصلی از بین بردن بخش داخلی و نرم دندان (پالپ) است. بخش نرم دندان از اعصاب، بافت همبند و عروق خونی تشکیل شده است که نقش بسزایی در رشد دندان دارد. زمانی که پوسیدگی به بخش بافت نرم و داخلی دندان میرسد، تنها راهکار درمان آن و تسکین درد ناشی از آن عصب کشی است.
مراحل عصب کشی (درمان ریشه) دندان
فرایند عصب کشی دندان طی چند مرحله زیر توسط دندانپزشک و یا متخصص صورت میگیرد.
بررسی دندان
ابتدا متخصص با کمک روشهای رادیوگرافی، دوربین تشخیص میزان پوسیدگی، تستر پالپ و… وضعیت دندان های فرد را بررسی می کند. در این مرحله میزان علم و تجربه دندانپزشک بسیار مهم است که بتواند با کمک نتایج به دست آمده تشخیص دقیق تری بدهد.
دسترسی به عصب دندان آسیبدیده
سپس ابتدا یک بیحسی موضعی به محل موردنظر تزریق میشود و بعد از اثر آن بر بافت لثه، دندانپزشک با استفاده از ابزارهای مخصوص دندانپزشکی همچون فرز و توربین تاج و مینای دندان را جدا میکند. هدف از برداشتن و کنار زدن مینای دندان رسیدن به بافت اصلی دندان یعنی پالپ و سپس کانال دندان است.
شکل دادن به کانال دندان و پاکسازی دندان
بعد از یافتن ریشه دندان، عملیات پاکسازی آن انجام میشود. پاکسازی ریشه دندان مهمترین بخش فرایند عصب کشی است چراکه وجود هرگونه عفونت و پوسیدگی در این ناحیه منجر به شکست درمان ریشه دندان میشود. فرایند پاکسازی ریشه عمدتا توسط ابزاری به نام فایل انجام میشود.
دندانپزشک با استفاده از اندازههای مختلف فایلها در داخل کانال دندان گشودگیهایی را با هدف خارج کردن باکتریها و بافتهای مرده ایجاد میکند. فرایند پاکسازی دندان تا بخش انتهایی ریشه انجام میشود.
پر کردن ریشه دندان
مرحله پرکردن ریشه دندان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و اگر به شکلی درست و اصولی انجام نشود کل فرایند عصب کشی دندان با شکست مواجه میشود.
پست دندان
بعد از انجام فرایند عصب کشی دندان، ساختار دندان ترد و شکننده شده و احتمال شکستن آن نیز افزایش مییابد. در چنین مواقعی دندانپزشک یک میله را در داخل کانال برای افزایش استقامت ساختاری دندان قرار میدهد. در چندین سال قبل از میلههای فلزی به منظور افزایش مقاومت دندان پر شده استفاده میکردند، اما امروز از فایبر پستها که سازگاری بیشتری با دندانها دارند، استفاده میشود.
کامپوزیت دندان و پر کردن تاج دندان
بعد از قرار دادن میله کمکی در داخل کانال دندان، بخش تاج دندان با استفاده از مواد کامپوزیت به صورت کامل پر میشود. بهترین نوع کامپوزیتها، کامپوزیت نانو نام دارند. در این مرحله ابتدا دندانپزشک سطح دندان را با ماده اسید فسفریک 35 درصد پر میکند. سپس این مرحله از عصب کشی دندان به صورت لایهلایه تا زمان پر شدن کامل تاج دندان انجام میشود. در پر کرن تاج دندان از نور آبی نیز استفاده میشود.
در صورتی که دندان عصب کشی شده بافت تاج خود را از دست نداده باشد، آنگاه فرایند پر کردن آخرین مرحله از مراحل عصب کشی دندان خواهد بود. اما اگر ساختار دندان بیش از حد ضعیف شده باشد، بعد از انجام تمامی مراحل فوق روکشی مخصوص روی دندان پر شده قرار میگیرد.
مطب دکتر قهرمانی با بیمه سلامت کارت طرف قرارداد است و همچنین در مطب دکتر محمد علی قهرمانی کلیه خدمات دندانپزشکی دارای یک سال گارانتی و ضمانت نامه کتبی می باشد، و علاوه بر آن معاینه و ویزیت برای شما عزیزان رایگان می باشد. تخفیف تا ۲۰ درصد به عزیزانی که از سایت تشریف بیارند.
مراقبتهای بعد از انجام عصب کشی دندان (درمان ریشه) چیست؟
- بعد عصب کشی دندان بهتر است توصیه های دندانپزشک را رعایت کنید تا روند بهبودی به خوی طی شود.
- از خوردن مواد غذایی تا چند ساعت بعد از عصب کشی دندان خودداری کنید.
- از خوردن مواد غذایی سفت و سخت تا زمان ترمیم دائمی دندان پرهیز کنید.
- مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک راس ساعت
از لمس کردن دندان خودداری کنید.
مزایای عصب کشی دندان
زمانی که دندان تحت برخی شرایط دچار ترکخوردگی میشود، عوامل محیطی مخربی چون قارچها، عفونتها و باکتریها سریعا به داخل کانال دندان نفوذ کرده و در نتیجه موجب پوسیدگی دندان میشوند. رشد و تکثیر باکتریها در داخل دندان تا زمان رسیدن به پالپ دندان ادامه پیدا میکند، زمانی که ریشه (پالپ) دندان آسیب ببیند، ساختار دندان با مشکل بزرگی مواجه میشود.
اما برای این شدت از بیماریهای دهان و دندان نیز راهکارهای درمانی مانند عصب کشی دندان وجود دارند که با کمترین هزینه با بهترین کیفیت در کلینیک دکتر قهرمانی انجام میشود. درمان ریشه دندان به روش عصب کشی مزایای بسیاری دارد، از جمله این مزایا عبارتاند از:
- جلوگیری از انتقال عفونت به سایر دندانها
- کاهش علائم آزاردهنده عفونت
- کاهش احتمال نیاز به کشیده شدن دندان
- برطرف کردن خطر آسیب رسیدن به استخوان فک
چگونه برای عصب کشی دندان اقدام کنم؟!
مشاوره با بهترین متخصص
عصب کشی مجدد یا درمان ریشه مجدد چیست؟
در برخی از درمانهای ریشه دندان ممکن است فرایند عصب کشی موفقیتآمیز نبوده و مجدد پوسیدگی در داخل دندان رخ دهد. در چنین شرایطی از روش عصب کشی مجدد استفاده میشود. اما چنانچه فرایند عصب کشی دندان در بار اول به صورت درست و اصولی صورت گیرد دیگر نیازی به درمان ریشه مجدد نخواهد بود.
جراحی ریشه چیست؟
در بسیاری از موارد در اثر پوسیدگی ممکن است بیمار درد شدیدی را در دندان خود احساس کند که در مواردی این درد غیر قابل تحمل است. در چنین مواردی بنا بر تشخیص پزشک از روش جراحی ریشه دندان استفاده میشود. همچنین در مواقعی که بعد از انجام عصب کشی دندان دچار عفونت مجدد شود دندانپزشک از روش جراحی ریشه استفاده میکند.
چه زمانی دندان های ما نیاز به عصب کشی دارند؟
دندان زمانی نیاز به عصب کشی دارد که پوسیدگی به داخل کانال دندان یعن قسمت پالپ برسد. به عبارتی زمانی که پالپ دندان دچار آسیبدیدگی جبرانناپذیر شده است راهکاری جز تخلیه و تمیزکردن و پرکردن آن وجود ندارد. شایعترین دلایل آسیب دیدن پالپ دندان عبارتاند از:
- شکستن دندان در اثر برخورد جسم
- پوسیدگی عمیق دندان
- نشت پرکردگی قدیمی که منجر به بروز
- پوسیدگی در داخل کانال شده
هزینه عصب کشی دندان چقدر است؟
عوامل بسیاری در هزینه عصب کشی دندان تاثیرگذار هستند. در حقیقت بسته به کیفیت خدمات ارائه شده توسط کلینیک دندانپزشکی و همچنین کیفیت مواد اولیه استفاده شده در قیمت نهایی درمان ریشه دندان تاثیر بسیار زیادی دارند. افزون بر این موارد عواملی چون موقعیت دندان، تعداد دندانهای عصب کشی شده و میزان پوسیدگی نیز در قیمت نهایی عصب کشی تاثیرگذار هستند.