ایمپلنت دندان راه حلی مناسب برای جایگزینی دندان از دست رفته است. برای کاشت ایمپلنت دندان لازم است مراحل مختلفی انجام شود که قالب گیری ایمپلنت یکی از مهمترین آنها به شمار می رود.
قالب گیری ایمپلنت برای ساخت ایمپلنت و تناسب آن با دندان های کناری و لثه، کاملا ضروری و مهم است. در واقع قالب گیری مشخص کننده اندازه، ابعاد و نحوه قرارگیری ایمپلنت های دندان است. هر کدام از این مراحل باید به طور صحیح و دقت بسیار بالایی انجام شوند، زیرا تعیین کننده کیفیت و ماندگاری ایمپلنت کاشته شده هستند.
شاید شما نیز این سوال را از خود بپرسید که قالب گیری ایمپلنت چند مرحله دارد؟ و میزان سختی آن چقدر است؟ در ابتدا باید توجه داشته باشید که اگر قصد کاشت ایمپلنت دندان را دارید، ابتدا باید در مورد مراحل آن اطلاعات کاملی به دست آورده و سپس با دندان پزشک مشورت کنید.
قالب گیری ایمپلنت از مراحلی تشکیل می شود که دندان پزشک باید این مراحل را به درستی انجام دهد. هر کدام از این مراحل برای اطمینان از مناسب بودن پروتز نهایی و جلوگیری از برخی عوارض، حائز اهمیت هستند. برای آشنایی شما با این موضوع مهم، در ادامه قصد داریم به مراحل انجام ایمپلنت بپردازیم.
مراحل ایمپلنت دندان
همان طور که گفتیم قالب گیری ایمپلنت دارای اهمیت زیادی است و تمام مراحل ایمپلنت دندان آن باید به بهترین شکل ممکن انجام شوند. با توجه به این که این فرایند به صورت آرام و دقیق انجام می شود، پس به طور قطعی نمی توان گفت مراحل ایمپلنت دندان که مراحل اصلی آن چقدر زمان می برد.
البته مراحل قالب گیری ایمپلنت کوتاه بوده و معمولا ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می کشد. همچنین برای انجام این کار از اجزای مختلفی استفاده می شود که دندانپزشک باید اجزا و مواد باکیفیتی استفاده کند، تا کاشت دندان به بهترین شکل صورت گیرد.
انتخاب سینی قالب گیری
مرحله اول برای قالب گیری ایمپلنت، انتخاب یک سینی مناسب و استاندارد است. به طور کلی دو نوع سینی فلزی و پلاستیکی در این مرحله از قالب گیری ایمپلنت مورد استفاده قرار می گیرند.
کاربرد اصلی سینی های قالب گیری برای قرار دادن ماده قالب گیری است. در واقع از اجزای مهمی به شمار می رود که مواد مورد استفاده در قالب گیری درون آن ریخته می شود. همچنین این نوع سینی ها به عنوان تکیه گاه نیز عمل می کنند و به دو نوع باز و بسته تقسیمبندی می شوند.
انتخاب ماده قالب گیری
مرحله دوم قالب گیری ایمپلنت یک سینی مناسب برای قالب گیری انتخاب شد، لازم است که مواد مورد نیاز برای اندازه گیری قالب ایمپلنتهای دندانی داخل آن قرار داده شود. در واقع این مواد درون سینی تزریق شده و بعد از خارج کردن از دهان، دندان ها و بافت ها را قالب گیری میکند.
در این مرحله معمولا از موادی همچون پلیاتر، وینیل و سیلوکسان استفاده می شود. سفتی و ویسکوزیته این مواد باید تا حدی باشد که هنگامی که از دهان خارج می شوند دچار پارگی نشوند. البته نباید سفتی آنها به اندازه ای باشد که قادر به ثبت جزئیات نباشند.
تهیه خمیر قالب گیری دندان
یکی دیگر از بخش های اصلی در خصوص این که قالب گیری ایمپلنت چند مرحله دارد، تهیه خمیر است. در این مرحله دندان پزشک با مخلوط پودر قالب گیری با مقداری آب، آن را به حالت یک خمیر شکل پذیر در می آورد. نکته ای که در این بخش بسیار حائز اهمیت است، قوام خمیر به دست آمده از پودر قالب گیری است. به همین دلیل همواره توصیه می شود که به یک دندان پزشک متخصص و کاربلد مراجعه کنید، تا این مراحل بدون هیچ ایرادی انجام شوند.
قرار دادن خمیر در دهان برای قالب گیری
پس از این که دندان پزشک خمیر قالب گیری را تهیه کرد، آن را درون سینی ریخته و با آرامی داخل دهان بیمار قرار می دهد. پس گذشت چند دقیقه، خمیر خشک خواهد شد و حالت لثه، دندانها و فک را به خود خواهد گرفت.
پس از این کار، دندان پزشک سینی نگهدارنده را به آرامی و با دقت از دهان خارج می کند. سپس برای ساخت ایمپلنت، لازم است آن را به لابراتوار منتقل کند. این مرحله برای مشخص شدن وضعیت فک و دندان های بیمار بسیار حیاتی است. پس از ساخت و تحویل پروتز و تاج دندان توسط لابراتوار، قالب بر روی ایمپلنت نصب می شود.
نتیجه گیری
در این مطلب سعی کردیم به این سوال مهم پاسخ دهیم که قالب گیری ایمپلنت چند مرحله دارد. حال که با مراحل گوناگون قالب گیری ایمپلنت آشنا شدید، می توانید با خیال راحت اقدام به ترمیم دندان های خود کنید.
همانطور که گفتیم، سینی قالب گیری ایمپلنت در دو نوع باز و بسته طراحی می شود. توجه داشته باشید که نحوه قالب گیری ایمپلنت با استفاده از این دو نوع سینی، کمی متفاوت است.
با توجه به نکاتی که گفته شد، می توان به این نتیجه رسید که انجام قالب گیری ایمپلنت به صورت صحیح توسط دندان پزشکان متخصص، باعث می شود که این فرایند با نتیجه مطلوبی صورت گیرد.
سوالات متداول
چرا قالب گیری ایمپلنت مهم است؟
هرگونه اختلال در قالب گیری ممکن است روند بهبود را طولانیتر کرده یا باعث عدم ترمیم استخوان فک شود. بنابراین این مرحله بسیار مهم بوده و دندان پزشک باید به موارد زیادی دقت داشته باشد.
قالب گیری ایمپلنت چقدر هزینه دارد؟
با توجه به اهمیت قالب گیری در کاشت ایمپلنت، معمولا هزینه آن به همراه کاشت ایمپلنت محاسبه می شود و هزینه مازادی برای آن در نظر نمی گیرند.
آیا قالب گیری ایمپلنت سخت است؟
اگر از سینی و مواد مناسبی برای قالب گیری استفاده شود، به هیچ عنوان سخت نبوده و به خوبی با دندان ها تناسب پیدا می کند. اما اگر این مواد از سفتی و ویسکوزیته مناسبی برخوردار نباشند، احتمال پارگی و ثبت نشدن جزئیات قالب وجود دارد.
دکتر محمد علی قهرمانی