چسب روکش دندان ماده ایی که دندانپزشکان برای ایمن سازی ایمپلنت دندان یا ترمیم دندان های شکسته از آن استفاده می کنند؛ این چسب دارای ویژگی های شیمیایی می باشد که در کوتاهترین زمان بر روی دندان های شکسته تاثیر مثبت میگذارد؛ این محصول در دو مدل وجود دارد که یک نمونه از آن در دسترس عموم قرار دارد و به راحتی میتوان خریداری کرد و استفاده نمود تاثیر این چسب موقتی بوده و ماندگاری کمی دارد و میزان چسبندگی آن ضعیف است در مواقعی که دسترسی به دندانپزشکی را ندارید میتوانید با استفاده از چسب روکش دندان به صورت موقتی استفاده کنید.
این چسب مانند چسب کلینیکی نبوده و تا زمان مراجعه به دندانپزشک باید مواظب روکش دندان بود و از خوردن مواد غذایی سفت و چسبناک مانند شکلات بپرهیزید؛ نمونه قوی تر این چسب که توسط پزشکان و در کلینیک های دندانپزشکی استفاده می شود مدت ماندگاری طولانی تری داشته و قیمت آن گرانتر است.
ویژگی های چسب دندان خوب و دائمی چیست؟
چسب دندان خوب باید طوری باشد زمانی که روکش دندان به دندان میچسبد از لبه های آن جایی برای نفوذ مواد غذایی و بزاق دندان نباشد که باعث عفونت لثه و دندان شود.
بافت های داخلی دندان مانند لثه ها را تحریک نکند، ضخامت لایه آن کم باشد تا از نظر زیبایی مشکلی پیش نیاید، استفاده از چسب دائمی مرغوب باعث ثبات ترمیم می شود بدون اینکه نگران شل شدن یا افتادن روکش شوید می توانید به راحتی انواع غذاها و خوراکی ها را بخورید.
چسب دائمی مقاومت بالایی دارد و روکش دندان با علائم بیرونی کنده نمیشود و عمر روکش دندان بالا می رود.
ویژگی های یک چسب دندان خوب براساس خواص مکانیکی بر این اساس است که باید دوام و استحکام بالایی داشته باشد، به راحتی با بزاق دندان حل نشود و به راحتی تمیز شده و کار کردن با آن آسان باشد.
از لحاظ فیزیکی با مخاط داخلی دندان سازگاری داشته باشد. چسب دندان چگونه کار می کند و در چند مدل وجود دارد.
عملکرد چسب دندان چگونه است؟
عملکرد چسب دندان به اینگونه است که با فشار دادن روکش بر روی دندان محکم می شود، پیوند شیمیایی در برخی از چسب های دندان ایجاد می شود، نیرویی که توسط چسب دندان پزشکی فشرده می شود در زیر روکش دندان اعمال شده و آن را بهم متصل میکند پیوند شیمیایی که بین روکش دندان و چسب ایجاد می شود باعث استحکام آن می شود پیوند شیمیایی بین دندانی که ایجاد شود احتمال شکسته شدن آن را بسیار پایین می آورد.
دوام چسب موقت روکش دندان: چقدر میتوان به آن اعتماد کرد؟
چسب موقت روکش دندان، راه حلی موقتی برای ثابت نگه داشتن روکش در جای خود است. این چسبها در شرایطی که روکش به طور موقت شل شده یا نیاز به تعمیر دارد، میتوانند مفید باشند.
عمر چسب موقت روکش دندان به چه صورتی است؟
عمر چسب وکش دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- نوع چسب چسبهای موقت مختلف، ماندگاری متفاوتی دارند. برخی از چسبها فقط چند ساعت دوام میآورند، در حالی که برخی دیگر میتوانند تا چند روز یا حتی چند هفته دوام داشته باشند.
- کیفیت چسبندگی کیفیت چسبندگی به عوامل مختلفی مانند جنس روکش، وضعیت دندان و نحوه استفاده از چسب بستگی دارد.
- رعایت بهداشت دهان رعایت بهداشت دهان و دندان، به حفظ چسبندگی روکش و افزایش عمر چسب موقت کمک میکند.
به طور کلی، عمر چسب موقت روکش دندان محدود است و باید به عنوان یک راه حل موقتی به آن نگاه کرد. مشورت با دندانپزشک بهترین راه برای انتخاب نوع مناسب چسب موقت و نحوه استفاده صحیح از آن است.
آیا چسب دندان انواع مختلفی دارد؟
چسب دندان بر اساس نوع ترکیب و مدت ماندگاری به دو دسته تقسیم می شود.
چسب دندان موقت
چسب دندان موقت که برای ثابت کردن روکش ها و دیگر ترمیم ها در مواقع اضطراری برای مدت زمان کوتاهی انجام میشود زمانی که دندان پزشک میخواهد تست روکش دندان را انجام دهد و واکنش دندان را به نصب روکش ارزیابی کند موقتا از چسب روکش موقتی استفاده می کنند؛ از ویژگی های این چسب موقت چسبندگی خوبی است که بین دندان و روکش دندان ایجاد می کند، به عنوان یک محافظ از دندان های آسیب دیده در مقابل محرک های بیرونی محافظت میکند و باعث کاهش حساسیت دندان می شود.
چون بزاق دندان باعث می شود چسب دندان حل شده و ماندگاری کمی داشته باشد باید در بین چند هفته پس از استفاده از چسب موقتی به دندان پزشک مراجعه کرده و آن را با چسب دائم جایگزین کنید، زیرا مقاومت کمی دارد و احتمال شل شدن و افتادن روکش زیاد است.
چسب دندان دائم
چسب دندان دائم نمونه کلینیکی و با دوام چسب روکش است که از استحکام و مقاومت بالا که دارای طول عمر و ماندگاری بالایی است از این چسب برای ترمیم دائمی دندان و روکش استفاده می شود؛ نوع دائم بر خلاف موقت از ترکیب پودر و مایع تشکیل میشود که بسیار سخت و نشکن است.
از ویژگی ها و مزایای چسب دائم پیوند قوی است که بین روکش و دندان ایجاد میشود که تا مدت زمان طولانی باعث محافظت از دندان می شود. برعکس چسب موقتی با بزاق دندان حل نمیشود احتیاج به تعویض روکش ندارد و محافظت طولانی مدتی از دندان در برابر محرک های بیرونی دارد.
ملاک های انتخاب چسب دندان خوب
دندان پزشکان معمولا بر اساس برخی از عوامل که مد نظر قرار می دهند از چسب دندان برای مشتری استفاده می کنند؛ مدت استفاده از روکش دندان یکی از اصلی ترین عوامل انتخاب چسب روکش دندان است اینکه مشتری بخواهد تا چه مدت زمانی از روکش دندان استفاده کند بر طبق آن پزشک تشخیص می دهد از چسب دندان دائم یا موقت استفاده کند.
دوام چسب یکی دیگر از ملاک های انتخاب چسب روکش است چسب دندان دائم دوام بیشتری برای ترمیم یا روکش دندان دارد و مشتری میتواند با استفاده یکبار از چسب دائم تا مدت طولانی روکش دندان خود را حفظ کند.
برخی از افراد زیبایی کار برایشان خیلی مهم است و پزشک بر طبق زیبایی که مورد نظر فرد است از انواع مختلف چسب استفاده می کند بدین صورت که چسب موقت که پایه شفاف و رنگ مناسبی دارد برای اکثر این افراد استفاده می شود.
افتادن یا شل شدن چسب روکش دندان
زمانی که چسب روکش دندان به هر دلیلی بیفتد یا شل شود یکسری کارها را باید انجام بدهیم قبل از همه چیز روکش دندان افتاده شده را ضد عفونی کرده در جایی تمیز نگه دارید به مراکز دندان پزشکی مراجعه کرد و با استفاده از چسب دندان دائم توسط پزشک روکش را مانند روز اول چسبانده و به همین راحتی دوباره کارتان انجام می شود.
در برخی مواقع ممکن است چسب دندان در مکانی بیفتد که دسترسی به مراکز دندان پزشکی نباشد یا وقت کافی را برای مراجعه به آن نداشته باشد در این صورت از چسب موقتی استفاده کرده و برای مدت کوتاهی میتوانید روکش دندان را به حالت اول چسبانده ولی این کار موقتی بوده و دوام زیادی ندارد اگر از چسب دندان موقتی استفاده میکنید باید یک سری مراقبت ها را تا هنگام تعویض انجام داده مثلا از خوردن غذاهای خیلی سرد و گرم و یا غذاهایی که به دندان بچسبد خود داری کنید.