انسانها در طول زندگی خود ممکن است در اثر مواردی چون عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ضعیف بودن ژنتیکی ساختار دندان و… دندانهای طبیعی خود را از دست دهند. خوشبختانه امروزه به لطف پیشرفت علم و تکنولوژی در جامعه بشری به خصوص صنعت دندانپزشکی روشهای درمانی بسیاری برای جایگزینی دندانهای از دست رفته وجود دارند. ایمپلنت دندان نیز یکی از پرکاربردترین و محبوبترین روشهای جایگزینی دندان است.
با این حال، برای اینکه ایمپلنت های دندانی عمر طولانی و کارایی مطلوبی داشته باشند، لازم است مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان به طور دقیق انجام شود. رعایت این مراقبت ها به بهبودی سریع تر، کاهش احتمال بروز عوارض و افزایش طول عمر ایمپلنت ها کمک می کند. در ادامه به بررسی مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان پرداخته ایم.
افرادی که از این روش درمانی برای جایگزینی دندانهای طبیعی خود استفاده میکنند، برای گرفتن نتیجه دلخواه و رضایت بخش ابتدا لازم است تا به یک کلینیک معتبر مراجعه کنند تا این روش تحت نظر یک متخصص مجرب انجام شود. بعد از انجام ایمپلنت نیز باید اصول و نکات مراقبتی را طبق دستورات دندانپزشک رعایت کنند تا به نتیجه دلخواه و رضایتبخش برسند. در ادامه این مطلب مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان را به همراه برخی نکات مهم در رابطه با رعایت بهداشت دندان و دهان را به صورت کامل شرح میدهیم.
اهمیت رعایت مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان
بدون رعایت دستورالعملهای دندانپزشک و مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان مشکلات بسیار نیز در فک و ساختار کلی ایمپلنت به وجود میآید، به همین دلیل دندانپزشکان بعد از انجام فرایند ایمپلنت به بیماران خود تاکید میکنند تا تمامی اصول مراقبتی و موازین بهداشتی را رعایت کنند.
عوارض جانبی عدم رعایت اصول بهداشتی دهان و دندان بعد از انجام ایمپلنت
برخی از افراد بعد از انجام ایمپلنت دندان با عوارضی چون عفونت لثه، استخوان فک و… مواجه میشوند، علت اصلی بروز این مشکلات عدم رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از انجام ایمپلنت دندان است. عدم رعایت تمامی مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان همواره علاوه بر داشتن عوارض جسمانی شما باید به جز هزینه ایمپلنت دندان هزینه های درمانی دیگری را باید پرداخت کنید.
برای نمونه نوشیدن نوشیدنیها بدون استفاده از نی تا مدت مشخصی بعد از انجام ایمپلنت موجب ایجاد لخته خون در ساختار فک در نهایت بروز عارضهای به نام حفره خشک نیز میشود.
یکی از شایعترین عوارض عدم رعایت مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان بروز سردرد شدید است. علت اصلی این عارضه تشکیل عفونت در ساختار فک و ناحیه دندانها است که میتواند پایه ایمپلنت را درگیر کند.
البته باید به این نکته اشاره کنیم که یکی از شایعترین دلایل شکست ایمپلنت دندان تضعیف ساختار آن در اثر بروز عفونت در پایه آن است. سهل انگاری در رعایت رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان نیز باعث لق و شل شدن ایمپلنتها و در نهایت موجب افتادگی آنها میشود.
مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان در 48 ساعت اول
در بازه زمانی 48 ساعت بعد از انجام ایمپلنت دندان بیمار موظف است تا برخی از نکات و اصول بهداشتی را رعایت کند تا ایمپلنتهای کاشته شده نیز به شکلی صحیح در جای خود تثبیت شده و دوام و ماندگاری بیشتری داشته باشند.
مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان در 48 ساعت اول از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چراکه بسیاری از حساسیتها و واکنشهای آلرژیک نیز در این بازه زمانی رخ میدهد. مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان عبارتاند از:
- پرهیز از مصرف مایعات و غذاهای بسیار داغ تا زمان از بین رفتن اثر بیحسی
- رعایت رژیم غذایی مناسب
- پرهیز از دستکاری کردن زخم با دست یا زبان
- عدم خارج کردن گاز پانسمان از دهان
در ساعات ابتدایی بیمار نباید گاز پانسمان را از دهان خود خارج کند. در حقیقت بیمار باید این گاز پانسمان را به آرامی روی دندان خود فشار دهد تا فرایند خونریزی نیز رخ ندهد. بسیاری از افراد بدون توجه به تاکید دندانپزشک در اثر احساس ناراحتی از وجود گاز پانسمان در دهان خود آن را خارج کرده و در نتیجه با خونریزی محل جراحی نیز مواجه میشوند.
اگر بعد از برداشتن گاز پانسمان خونریزی محل جراحی کاهش نیافت بهتر است مجدد آن را تا مدت نیم ساعت روی دندان خود قرار داده و هر 30 الی 45 دقیقه یکبار گاز استریل جدید را روی دندان خود قرار دهید.
اجتناب از شستن دهان و انجام فعالیتهای ورزشی 8 ساعت بعد از کاشت ایمپلنت دندان
یکی دیگر از مواردی که بسیاری از بیماران در مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان به آن توجه نمیکنند، انجام فعالیتهای ورزشی است.
در حقیقت به دلیل تازه بودن محل جراحی و امکان خونریزی آن با هرگونه فشار و تحرک بدن دندانپزشکان توصیه میکنند تا بیماران تا حدود 8 ساعت بعد از انجام ایمپلنت از انجام فعالیتهای ورزشی نیز خودداری کنند. افزون بر این موارد بیمار نباید تا 8 ساعت بعد از ایمپلنت دهان خود با هرگونه دهانشویه و حتی آب نیز شستشو دهد.
مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان (طی 3 الی 4 روز بعد از کاشت ایمپلنت)
- پرهیز از مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل و کافئین و همچنین گازددار
- اجتناب از مصرف سیگار و استعمال دخانیات
- استفاده از کمپرس گرم در صورت مشاهده تورم و قرمزی در صورت
- استفاده از مواد غذایی با بافت نرم (البته این مورد نیز باید تا ماهها بعد از ایمپلنت دندان رعایت شود)
- پرهیز از مصرف سیگار بعد از کاشت ایمپلنت دندان
- مراقبت های طولانی مدت بعد از ایمپلنت دندان
دندانپزشکان بعد از انجام ایمپلنت به بیماران خود توصیه میکنند تا تمامی مراقبت های طولانی مدت بعد از ایمپلنت دندان را به صورت کامل رعایت کنند، لازم به ذکر است متاسفانه به دلیل رواج زیاد مصرف دخانیات در میان افراد مختلف به خصوص افرادی که ایمپلنت انجام میدهند توجه به این نکته کشیدن سیگار و قلیان بعد از ایمپلنت دندان بی هیچ وجه برای مدتی پیشنهاد نمیشود. چرا که رعایت این موازین بهداشتی موجب افزایش طول عمر و ماندگاری ایمپلنتهای کاشته شده میشود.
استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان
یکی از مهمترین اصول در مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان که همه بیماران باید آن را رعایت کنند، استفاده مرتب و اصولی از مسواک و نخ دندان است. جویدن و خوردن مواد غذایی و باقی ماندن بقایای آنها در لابهلای دندانها علت اصلی بروز عفونت در دندانها و لثهها و همچنین تضعیف ایمپلنتهای دندانی کاشته شده است.
استفاده از دهان شویه به صورت مرتب
بیماران بعد از ایمپلنت دندان بایستی دهانشویه مورد تایید توسط دندانپزشک را خریداری کرده و به صورت مرتب و روزانه از آن استفاده کنند تا باکتریها و میکروبهای موجود در محیط دهان و دندان از بین رفته و از تکثیر و رشد آنها جلوگیری شود.
کلام آخر
موفقیت ایمپلنت دندان نه تنها به مهارت و تجربه جراح، بلکه به مراقبت های بعد از عمل توسط بیمار نیز بستگی دارد. با رعایت دقیق توصیه های دندانپزشک می توانید مراقبت بهتری برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی بعد از ایمپلنت دندان داشته باشید
لازم به ذکر که نکات بیان شده بالا تنها بخشی از مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان می باشد بستگی به نوع جراحی دندان های شما دارد توصیه ها و نکات مراقبتی کمی متفاوت می باشد.
دکتر محمد علی قهرمانی